h

Maatwerk, voor wethouders of Burgers?

3 november 2014

Maatwerk, voor wethouders of Burgers?

Steeds weer wordt er beloofd dat het goed komt. Steeds weer wordt er maatwerk beloofd voor de Thuiszorg, het leerlingenvervoer. Het jaar 2015 wordt een overgangsjaar en er veranderd per 1 januari helemaal niets. Helaas wordt maar niet duidelijk hoe dat maatwerk tot stand komt en hoe het aan het einde van 2015 zal zijn, niemand die het weet.

Dus met nog maar twee maanden te gaan voor de grote omslag zijn er alleen maar de beloften van maatwerk, van een overgangsjaar en dat niemand hoeft zich zorgen te maken. Dat is de theorie, het zoethoudertje, maar de praktijk is, kan ik u zeggen, schrijnend anders. Niemand weet waar hij of zij na 1 januari aan toe is. Ja ik weet het, in eerste instantie blijft alles bij het oude, Doesburg is trots op haar overgangsjaar. Maar mevrouw Klaassen weet niet of zij aan het einde van 2015 aan haar buurvrouw moet vragen om de ramen te lappen. Of dat er kinderen, die het niet aan kunnen ineens met de fiets naar school moeten, zodat de ouders zich hele dagen zorgen maken. Met de bus of met de auto? Weet je wel wat dat kost, wethouders? Dat is niet voor iedereen te behappen hoor.

En de tegenstrijdigheid in het gevoerde beleid, ik blijf me iedere keer weer verbazen en ergeren. We willen het beste voor onze kinderen, ze moeten gezonder gaan eten, meer bewegen. Maar dan lees je ineens dat er weer een gymzaal wordt gesloten waardoor het voor sommige scholen een gymles wel erg tijdrovend wordt. Natuurlijk, oudere kinderen kunnen op de fiets gaan, maar er zal geen kleuterjuf te vinden zijn die met twintig van die hummels door Doesburg gaat fietsen. Waar nog bijkomt dat iedere ouder bij zo'n idee zal gaan steigeren.

Dan wil ik toch ook nog even het schoolzwemmen erbij halen. Dat moest maar afgeschaft worden maar er zou nog ruimte voor discussie zijn. Niet dus, zonder verdere ruggespraak werd hier een streep door gehaald. Natuurlijk legde de SP zich hier niet klakkeloos bij neer en besloot tot een prikactie. Want wij willen altijd graag weten hoe de burger er nu precies over denkt. Nou, dat was snel duidelijk, in twee uur verzamelden we bijna 250 handtekeningen en de commentaren van de mensen logen er niet om. “Schandalig is het.” “Alles wordt afgepakt.”

De handtekeningen in combinatie met een motie van Groen Links en de SP, gesteund door D66, dan zou je toch zeggen dat het college zich wat van de wensen en mening van haar burgers aan zou trekken. Ze zijn toch voor de Doesburgers? Niet dus. Want al beloofden partijen gouden bergen en zouden ze er in de eerste plaats voor de Doesburgers zijn, nu zijn alle beloften vergeten. Nu het pluche binnen is houdt het college star en strak vast aan haar eigen wil en wensen en schaft het schoolzwemmen gewoon af. De coalitiepartijen hadden snel een motie in elkaar gezet met de mooie titel, geef zwemonderwijs een kans. De focus zou liggen bij de verantwoordelijkheid van de ouders en bij kinderen van twee tot zes jaar omdat daar de meeste ongelukken gebeuren.

Mensen, denk nou even na. Ik ging ook met mijn twee meiden naar peuterzwemmen om ze vertrouwd te maken met water. Maar daar hield het toch echt op, de schoolslag heb ik ze echt nooit kunnen leren. Niet voor niets beginnen zwembaden pas met vijf jaar met zwemles. Want precies daar ligt de verantwoordelijkheid van de ouders, hun kinderen behoeden voor gevaarlijke situaties. Wat ik me ook afvraag is of hier nu ook weer het maatwerk om de hoek komt kijken. Om te bepalen welke ouders in aanmerking komen voor financiële ondersteuning voor de zwemlessen van hun kroost. Het kost in ieder geval weer een ambtenaar heel veel werk om de aanvragen uit te zoeken.

Op de Gelderlander las ik het wrange commentaar dat het college straks nietn moet gaan zeggen als er een kind verdrinkt dat het heel erg is. Dat wil ik van harte onderstrepen. Want als zij niet hun prioriteiten gaan stellen, liever geld in eeuwfeesten, toeristen trekkers als de Hoge Linie steken als in de Doesburgers zelf, hebben zij hun, verkeerde, keuzes gemaakt. Geen krokodillentranen alstublieft. En wanneer het zwembad het niet red door deze financiële tegenslag en verdwijnt uit Doesburg, komt dat ook op het bordje van het college.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier