h

SP Doesburg viert 40-jaar Doesburg

12 april 2022

SP Doesburg viert 40-jaar Doesburg

Tijdens een feestelijke reünie interviewde Ronald van Raak velen die bijgedragen hebben aan de successen van de SP in Doesburg. Veel voorbeelden van acties die de SP met de Doesburgse bevolking heeft gevoerd kwamen voorbij.

Oprichter
Jos Palm vertelde over de oprichting van de afdeling begin jaren ’80. Destijds werden kraakacties gevoerd in de Wilhelminastraat en de Kraakselaan. Ook werd met de buurt actie gevoerd tegen het achterstallig onderhoud in het zuidelijk Molenveld: STOP DE VERKROTTING.

Eerste raadszetel
De eerste zetel in de gemeenteraad wordt gehaald in 1986.  Joop Harmsen was het eerste raadslid en wordt opgevolgd door Marjoleine Eenstroom. In die tijd wordt actie gevoerd voor het behoud van de flats aan de Koppelweg en Goudenregenstraat.  “De acties hadden succes. De flats werden opgeknapt. Ze staan er nog steeds. Elk keer als ik er langs kom denk ik daar nog aan terug”, vertelt één dan de actievoerders en later ook SP-raadslid Erdogan Kaya.

Buurtacties
Ook als Agnes Kant de afdeling komt versterken in de jaren ’90 worden er vele buurtacties gevoerd, zoals voor speeltuinen en verkeersveiligheid. En actie tegen de huurverhoging: NUL IS GENOEG! Spraakmakend was een kampeeractie met tenten en caravans bij de Woningbouwvereniging.

Wethouder

In 2002 haalt de SP  5, en in 2006 zelfs 6 zetels bij de verkiezingen. Willem Bouman is gedurende 11 jaar wethouder. Willem Bouman: “We hebben ook toen veel bereikt zoals: goed armoede- en thuiszorgbeleid. In de nieuwe wijk (Beinum 2) werden ook sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen gebouwd. En de realisatie van het Jongerencentrum 0313.”

Verplaatsen sportvelden
Ook in de periode dat de SP meebestuurde bleven de SP’ers, waaronder Jos van Beek en Herman Pieters acties voeren. Toenmalig fractievoorzitter Gerrit Hammink: “We bleven kritisch naar het College, zoals het hoort.” Plannen voor het verplaatsen  van sportvelden zijn met de steun van de mensen van tafel gegaan.

Speeltuin Kindervreugd.
De opgebouwde traditie van acties samen met de mensen wordt voorgezet door o.a. de huidige actieve raadsleden Heidy Melissen en Nicole Hammink. Zo bleek uit de recente succesvolle acties voor de Speeltuin Kindervreugd.

Reactie toevoegen

U bent hier