h

Met de knollen de pot in

3 maart 2015

Met de knollen de pot in

Het ergert me de laatste maanden meer en meer dat er zo gemakkelijk omgegaan wordt met het gemeenschapsgeld van Doesburg, de algemene reserve. Alles wat bij elkaar gegraaid kan worden kan worden verdwijnt daarin en als er wat uit gaat komt het steevast ten goede aan toeristen en bedrijven. Nooit eens voor de burgers.

Vol trots meldde wethouder Mulder dat Doesburg gelukkig over een grote spaarpot beschikt toen er weer geschooid moest worden voor een nieuwe toeristentrekker. Dat haalt je de koekoek. Zo kan ik ook sparen als je iedere cent die binnenkomt voor de burgers in die pot stopt. Voorbeelden? Nou, zelfs staatssecretaris Kleinsma had door dat er steeds meer mensen tot armoede vervallen en deelde daarom een aalmoes uit. Maar zelfs die aalmoes is de Doesburgers niet gegund en de wethouders geven nog even een fooi aan de Voedselbank en deponeren 37.000 eurootjes zonder blikken en blozen in de algemene middelen. Hun excuus toen dit toch naar buiten kwam? We hadden het te druk om voor dat geld een bestemming te zoeken. Vraag me af waar ze zo druk mee waren. In ieder geval niet om de mensen duidelijk te maken hoe de zorg er voortaan uit gaat zien. Want dat weet nu nog niemand.

Dan komt bij de grote spaarpot ook nog eens het geld dat voorheen vanuit de landelijke regelingen naar chronisch zieken en gehandicapten ging voor hun torenhoge extra kosten die hun beperkingen met zich meebrengen. Dat geld moeten gemeenten nu verdelen, maar of dat nu werkelijk bij de mensen terecht komt waarvoor het bestemt is, dacht het niet. Volgens mij zelfs niet bij de WMO, misschien worden er wel weer bloembakken van opgehangen in het centrum. Fleurt de boel zo lekker op voor de toeristen. Die bloembakken maakten me ook razend. De discussie over waar er bloembakken neer moesten worden gehangen in het centrum, belachelijk. Laat iedereen lekker zijn eigen bloemetjes buiten zetten en besteed dat geld aan mensen.

Nee, alle geld moet besteed worden om Doesburg op de kaart te zetten. Zoveel mogelijk toeristen naar Doesburg halen. Verrassing, die komen al. Als ik op een zomerse zaterdag in het centrum loop hoor ik soms meer Duits dan Nederlands. Ze moeten ook in de winter hierheen? Dan zou ik toch maar eens aan ijsbaan of iets gaan denken want de mensen die dan op vakantie willen gaan geheid voor de wintersport. Stedentrips doen ze wel met mooi weer. Tenzij er natuurlijk iets heel goeds wordt georganiseerd zoals de Hazendagen, Doesburg Binnenste Buiten of de laatste Kerstmarkt. Die markt werd enorm goed bezocht en het gekke was dat daar helemaal geen duur marketingplan, geen stadspromotor voor nodig was. Mijn motto: Als iets goed is heeft het geen reclame nodig.

Dan wordt er tijdens vergaderingen ook fijntjes gezegd dat de SP het niet op emotie moet spelen, dat roept boosheid op. Maar juist dat maakt mij boos. Want in de politiek zijn we toch bezig voor mensen. En daar komt emotie bij om de hoek kijken. Veel mensen zullen het zien als koppigheid om steeds weer terug te komen op onderwerpen die volgens hen allang naar het archief zijn verhuisd. Ik noem het SP vastberadenheid om voor de mensen die het zelf om wat voor reden niet meer kunnen op te komen en linksom of rechtsom te bereiken wat nodig is.

Het zal best lastig zijn, steeds die mensen in die rode jassen, zwervend door de stad, die steeds weer een vinger op een zere plek leggen. Een verhullende pleister zou zoveel handiger zijn. Maar de SP gelooft niet in verhulling maar in oplossingen. De zere plekken moeten genezen worden, niet verhuld. Wanneer er geluiden uit Doesburg komen dat er dingen verkeerd gaan voor de bewoners zijn we er als de kippen bij. Want de SP is op straat en in de huizen. Bij de bewoners van Maartenshof en IJsselzicht bijvoorbeeld, die een heel andere oude dag krijgen dan hen werd voorgespiegeld op het moment dat ze hun huurcontract tekenden. We zullen het opnemen voor de mensen die uren Thuiszorg kwijtraken en voor de ouders die geen idee hebben hoe ze hun kinderen volgend jaar veilig op school moeten krijgen door de bezuinigingen op leerlingenvervoer.

Nog zo'n teken dat het College toeristen belangrijker vind dan de burgers. Het zwembad. De enige werkelijke bezuiniging was het afschaffen van schoolzwemmen. Het werd een beetje minachtend natte gymles en tijdrovend voor scholen genoemd. Maar het zwembad komt in grote financiële problemen en het voortbestaan staat op het spel. Maar dat vinden de wethouders allesbehalve belangrijk. Want daar komen voornamelijk Doesburgers en nagenoeg geen toeristen. Want daar doen we het voor, Doesburg op de kaart. Nog even met dit college en dan is het 'Doesburg van de kaart' omdat een spookstad geen toeristen trekt.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier