h

Positiviteit is moeilijk met lege portemonnee

3 juli 2015

Positiviteit is moeilijk met lege portemonnee

Er is binnen de Doesburgse gemeenteraad, en ook daarbuiten, de verzuchting dat er eens wat minder gezeurd moet worden en men positief moet zijn. Omdat een positieve instelling je een positief leven brengt. Laat me dat eens even rechtzetten want dit raakt kant noch wal. Want positiviteit betaalt de rekeningen niet, en vult geen hongerige kindermonden en zet ze ook niet in de kleren. Juist om die mensen maak ik me veel zorgen omdat het veel te lang duurt voordat ze geholpen worden.

Vorig jaar is het Klijnsma geld op een paar kleine bedragen na niet besteed. Het College had het te druk met de komende Participatiewet. Die wet is ingegaan maar, er is nog steeds heel veel niet geregeld. Zo zijn de keukentafelgesprekken weer uitgesteld, dus dan vraag ik me af of er nu dan wel tijd voor is. Ja, het armoedeplan is opgesteld, maar wat stelt dat nu eigenlijk voor? Er wordt een ruim scala aan instanties genoemd die met elkaar eruit moeten zien te komen naar welke mensen hoeveel geld mag.

Voorlopig gaat er alleen geld naar al die instanties om dit draaiend te houden. Ondertussen wordt er aan mensen die een beroep doen op de gemeente omdat hun wasmachine kapot is meegedeeld dat het geld op is. Maar dat was niet op, dat lag rente te vangen bij de algemene middelen van Doesburg. Kijk het is gemakkelijk als je op een probleem stuit en je kan je portemonnee kan trekken voor die nieuwe wasmachine, kleren voor je kinderen kopen zodat ze niet gepest worden omdat ze in afdankertjes van hun broer of zus lopen. Dat je ze naar zwemles kan sturen zodat ze niet een etiketje krijgen, zwemles gehad van de gemeente omdat je arm bent. Of nog erger, niet naar de dokter gaan omdat je het eigen risico niet op kan opbrengen. Sterker nog, de premie van de zorgverzekering lukt eigenlijk al niet.

Natuurlijk, een mens met een vrolijke natuur staat misschien wat makkelijker in het leven. Maar de lol gaat er snel af als je overal je handje voor op moet houden. Om je kinderen te kleden, aan sport te kunnen laten doen, ze hun zwemdiploma te laten halen. Het aantal mensen in Doesburg groeit ook gestaag die zelfs de boodschappen niet meer kunnen betalen. Die zijn afhankelijk van de Voedselbank. Die mensen hebben er niet voor gekozen om in een situatie te belanden waar ze niet meer voor zich zelf kunnen zorgen. Ze zijn hun baan kwijt geraakt of jongeren kunnen geen werk vinden. Dat ligt niet voor het opscheppen weet je. Mensen kunnen, chronisch ziek worden of gehandicapt raken. Dan moet je al sterk in je schoenen staan om positief te blijven. Laat staan als je dan ook nog eens je huur niet meer kan betalen en uithuiszetting dreigt.

Al degenen die vinden dat er teveel geklaagd en gezeurd wordt, verplaats je eens in deze mensen. Want we trekken aan de noodbel omdat we ons zorgen maken. Laten we wel wezen, mensen die het nodig hebben wachten al anderhalf jaar op de Klijnsma gelden. In de tweede helft van het jaar gaan al die instanties aan het werk wordt beloofd. Ik heb de overtuiging dat dit ook weer veel te lang gaat duren voor dit werkt omdat er weer zoveel bomen moeten opgetuigd, toeters en bellen in werking moeten worden gezet. Ja, die instanties doen al heel goed werk in Doesburg, dat weet ik. Maar ze hebben nooit samen hoeven te werken. De gemeente moet haar verantwoording nemen en voor haar burgers zorgen. Dat kan via de WMO, mensen die een bijstanduitkering ontvangen of afhankelijk zijn van de Voedselbank. Ga  tussen de mensen staan, vlieg er niet boven, dan hoor je vanzelf waar de pijnpunten liggen, waar verstopte armoede is van mensen die niet in de bestanden voorkomen.

Ik zeg het nog maar eens, in dit armoedeplan zijn zoveel partijen betrokken zodat alles veel te lang gaat duren. Er moet vaak snel geholpen kunnen worden om erger te voorkomen. Zodat het niet tot huisuitzettingen hoeft te komen en kinderen met een goed gevulde maag in schone kleren naar school kunnen. Dat geeft de ouders pas positiviteit. En vast de moed om door te vechten om weer op eigen benen te kunnen staan. Want niemand verlangt erna om het etiketje 'arm' opgeplakt te krijgen.

 

 

Reacties

Mooi betoog Marion

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier