h

Handen af van de Linies!

26 mei 2016

Handen af van de Linies!

Voor mij is het heel eenvoudig. Kunst is een mooi schilderij dat je aan de muur hangt of een beeldje dat je op een tafel te pronken zet. Dat is geen zoals het nu ineens 'land-art' genoemd wordt, want kunst van de natuur heet nog altijd natuurschoon. Dat groeit en bloeit daar vanzelf en als mensenhanden daar nu gewoon vanaf blijven blijft het ook nog eens mooi.

Dus handen af van de natuur. Voor Doesburg handen af van de Linies. Dat moet een trekpleister worden voor toeristen van over de hele wereld las ik in de krant. Ik dacht ik zal mijn goede bril wel niet op hebben, want dit geloof je toch niet. Ik zag in gedachten al hordes Chinezen, Amerikanen en wie dan ook nog meer in Doesburg van de bus springen, want de trein heeft Doesburg nog niet eens kunnen vinden, waarna die hordes toeristen door onze winkelstraat trekken. Want meer gaat dat centrum niet worden als ik de gemeentelijke plannen moet geloven. Alle winkels in het centrum gepropt met o ja, nog één of twee verdwaalde buurtsupers in de vergeten Doesburgse gebieden waar toch ook nog mensen wonen. Want hoe meer ik mee krijg sinds ik met de gemeenteraad te maken heb, wordt me één ding duidelijk. Voor de meeste raadsleden is Doesburg gewoon het centrum. Punt!

Maar dit terzijde, terug naar die hordes toeristen die naar Doesburg moeten komen. Die moeten daar vrijelijk door de Linies kunnen banjeren, ook op plaatsen waar tot nu toe alleen georganiseerde wandelingen onder professionele begeleiding mogelijk is. Snapt men nu niet wat er dan gaat gebeuren? Planten en struiken worden vertrapt, kleine Johnny of Chin, meegesleept door zijn ouders, slentert achter hen aan en kauwt verveeld een baal snoep weg. Het kind laat gegarandeerd het één en ander vallen wat gracieus tussen het natuurschoon neer dwarrelt en erger nog, ook nog eens door de dieren opgepikt kan worden. Of trekt er iedere avond een blik bijstandgerechtigden door het park, daarheen gejaagd door de gemeente, om aan hun tegenprestatie te voldoen?

Sorry, ik dwaal weer af, terug naar het natuurschoon. Als dat nog blijft bestaan dan. Planten vertrapt, rommel overal en de dieren verjaagd door al die bezoekers op hun terrein. Dan nog dat plan van die uitkijktorens, jemi joosje, dat zal me een blikvanger worden! Wat denkt Doesburg dat ze is, Parijs met de Eiffeltoren of Rotterdam met haar Euromast? Blijf letterlijk en figuurlijk met je beide voeten op de grond en ontneem Doesburg niet één van haar mooiste, historische, waarden.

Natuurlijk weet ik dat nu gedacht wordt door 'degenen die het weten kunnen' dat het allemaal wel mee zal vallen. Zullen we over vijftien, twintig jaar eens afspreken om te gaan kijken dan? Zien of die toeristen erop af zijn gekomen en zo ja, of ze de natuur zo ongerept hebben gelaten als nu wordt voorspeld? Ongerept blijft het al zeker niet. Want waar mensen mee rotzooien blijft niet zoals het natuurlijk is ontstaan. Uitkijktorens en land-art moet er komen. Schilderijen in de natuur? Misschien zie ik het te simpel maar ik zeg als je natuur wilt zien ga dan met een kenner verantwoord op stap en voor schilderijen ga je naar een museum. Musea is er genoeg in Nederland, ook in Doesburg.

Misschien dat ik als import Doesburger hier niets over mag zeggen, maar ik ben in die zes jaar om de stad gaan geven en we kunnen wel wat met zijn allen. Maar laten we wel reëel blijven en aanvaarden wat we zijn. Een mooie maar kleine stad die heel wat te bieden heeft maar we moeten niet de intentie willen hebben om een wereldstad te worden. Doesburg is mooi zo als ze is en heeft als historische stad geen moderne fratsen als land-art nodig. Dat zou het in mijn ogen alleen maar bederven. Dus ik zeg, handen af van de Linies! 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier