h

Met ouderen ga je zo niet om.

2 mei 2014

Met ouderen ga je zo niet om.

Ondanks protesten en petities van vrijwilligers en deelnemers en discussies op het gemeentehuis moest het er toch van komen. De dagbesteding en verdere activiteiten van Caleidoz moesten op de Linie toch plaats maken voor de bibliotheek. Let wel, een bibliotheek die maar enkele middagen per week open zal zijn terwijl het bij Caleidoz altijd bruiste van het leven. Een bibliotheek die over een paar jaar in fysieke vorm waarschijnlijk niet eens meer zal bestaan. Want hoewel ik zelf ook nog het liefst met een 'echt' boek op de bank kruip, die tijd gaat voorbij. Het digitale tijdperk, jawel! Wat zegt u, zullen er nog altijd ouderen zijn die een boek willen? Die hebben geen computer? Ja sorry, wethouders, die mensen zitten nu in de Beinum, op de Beumerskamp. Op een in uw ogen geweldige locatie. Ik zou willen voorstellen om daar eens te gaan kijken. Ja dat is al gebeurd, ik weet het. Maar stop de opluchting van, zo dat is geregeld, Caleidoz is eruit, maar eens in de kast. Zet die roze bril af en kijk met eerlijke ogen hoe de mensen er nu bijzitten.

Dat heb ik zelf al gedaan. En ik ben me wild geschrokken. In januari was ik nog bij de dagbesteding op de Linie, in een grote lichte ruimte dronken we gezellig koffie, waar het netjes en opgeruimd was. Nu zit de dagbesteding in een naargeestig rommelhok, ik kan het niet anders betitelen. Opslagruimte ontbreekt, de drukte van de andere activiteiten gonst constant door in hun ruimte. Bij de activiteiten is het ook huilen met de pet op. De ruimte die ze nu hebben is zoveel malen kleiner dat lang niet alle activiteiten samen kunnen plaatsvinden. Probeer maar een te schilderen als je niet eens de ruimte hebt om te verzitten of even te gaan staan omdat pal achter je twintig man een kaartje leggen!

Voor alle vrijwilligers wil ik diep mijn hoed afnemen. Ondanks alles knokken ze door, proberen aan te passen, te schuiven met activiteiten en met de weinige middelen die ze hebben proberen ze het toch gezellig te maken. Maar een gordijntje maakt het aanzien wel wat gezelliger maar het ruimt de rommel niet op. Het neemt het kabaal niet weg. Wanneer het kaarten verhuisd naar een andere dag betekent dat er mensen dan misschien niet kunnen. Als het biljarten vrijdagmorgen vervalt dan geeft dat de dagbesteding meer rust maar die biljarters zitten dan wel weer achter de geraniums.

Hoor ik gepruttel van ja maar, bij een verhuizing horen veranderingen, we moeten allemaal weleens water bij de wijn doen? Beste wethouders er is beloofd om dagbesteding en activiteiten op een goede locatie onder te brengen. Dat is hier niet het geval, want al zijn vrijwilligers dan blij dat ze, al is het een slechtere locatie, toch nog een plek hebben, dit is niet volgens afspraak. Want er is meer aan de hand. De veiligheid is in het gedrang, niet alleen staat alles zo vol dat het in geval van nood moeilijk zal zijn om de ouderen veilig buiten te krijgen, er is geen noodplan voor brand of andere narigheid. Verder vind ik het voor de gezondheid ook erg slecht dat de ventilatie erg weinig, bijna nihil is. Er kan nog geen raam open! O, maar de deur bij de activiteiten kan wel open? Kost alleen weer een plek voor bijvoorbeeld een schilder, zal bij een zuchtje wind hobby materiaal door de ruimte verspreiden en ook de nodige longontstekingen opleveren.

Zullen we het ook eens over de hygiëne hebben? Zoveel mensen en dan maar twee toiletten, ik kan dat met de beste wil van de wereld niet genoeg vinden. Om daarop verder te gaan, tussen de deuren van Caleidoz is dus niet eens een invalidentoilet. Mocht er een rolstoeler zijn met een zwakke blaas zie ik de bui letterlijk al hangen, of nog beter gezegd,vallen. Want diegene moet eerst de jas aan, in de rolstoel, omgereden worden, jas uit en dan kan meneer of mevrouw naar het toilet. Treurig.

Verder is het probleem dat er geen warm water is. Ja in de keuken, maar dat is uit hygiënisch oogpunt toch geen plek om verfkwasten te spoelen, lijmpotten schoon te maken en ga zo maar door? O ja, dat fonteintje dat overhaast is aangelegd heb ik gezien. Maar dat zit veel te laag zodat iedereen gebukt moet staan die daar bezig is en geeft alleen maar koud water. Nogmaals, treurig.

Nu ik dit alles zo op een rijtje zet borrelen er heel veel vragen bij me op. In de eerste plaats waarom deze verhuizing nodig was, regeren kan dan vaak vooruitzien betekenen, er zal ook eens omgerekend moeten worden. Waarom de bibliotheek niet ergens anders onderbrengen, in een leegstaande school bijvoorbeeld, of oplossen met een bibliotheekbus langs scholen en de Linie? Waarom een goed functionerende samenwerking tussen Buurtacademie en Caleidoz uit elkaar halen voor een bibliotheek die zijn langste tijd gehad heeft? Wat me vooral steekt is dat de visie in dit plan ten ene male heeft ontbroken. Er is geen overleg geweest met de experts die inzicht hadden kunnen geven om dit beter op te zetten en meer slagingskans te geven. Met de vrijwilligers dus. Want die voelen zich stevig in de kou gezet terwijl toch degenen zijn waar dit alles op draait.

Nog een laatste punt en dan stop ik want als ik te lang doorga wordt mijn bloed karnemelk zoals ik het vroeger weleens uitdrukte. Oftewel het is niet goed voor mijn bloeddruk. Maar ik moet dus nog één ding kwijt. De Linie 4 staat de hele maand april leeg. Ondanks dat er in maart al druk getekend en gemeten werd, wat heel veel onrust gaf bij de dagbesteding, is er nu geen bouwvakker te zien. Waarom is die maand niet gebruikt om de Beumerskamp echt aan te passen voor de nieuwe activiteiten? Het veilig te maken, ruimere toiletvoorziening, opbergruimte, een likje verf hier en daar, ramen die open kunnen en warm water? We hebben het wel over ouderen die hun hele leven hard gewerkt hebben, ook voor Doesburg. Zij en de vrijwilligers hebben beter verdiend dan zo weggestopt te worden.

Rapport Beumerskamp - Linie 4

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier