h

Participeren, meedoen of creperen

1 oktober 2014

Participeren, meedoen of creperen

Nog een paar maanden en dan is de participatie wet een feit. Een liberaal feestje en de weldenkende linkse kant van Nederland houdt de adem in met de vuisten gebald. Klaar voor het gevecht dat nu al gaande is want de voortekenen dat het misgaat liegen er niet om. Je moet het alleen willen zien.

 

Participeren is mooi, want iedereen kan meedoen, is de verdediging van liberaal Nederland. Ja en voor mij zit de PvdA tegenwoordig daar ook bij want die hebben nu precies NIETS gedaan om deze ellende tegen te gaan, (die A in jullie partijnaam stond in de beginne voor arbeiders, Samson), want dat zou betekent hebben dat ze een vuist hadden moeten maken en wie weet het pluche hadden moeten verlaten. De noemer participatie klinkt namelijk heel mooi maar is gewoon een vlag op een modderschuit. Want het zijn gewoon allemaal schijnheilige liberale plannetjes van ieder voor zich en God voor ons allen. En als je dan niet de mazzel hebt dat je in een God gelooft die je helpt, het zelf niet kan, dan crepeer je.

Die voortekenen dat het mis gaat? Verpleeghuizen worden gesloten, het is beter  om thuis blijven in je vertrouwde omgeving, daar verzorgd worden. Klinkt heel mooi. Alleen is het zo jammer dat die verzorging aan huis ook bijna onmogelijk wordt. Thuiszorg organisaties hebben ook euro tekentjes in de ogen, aan de top wordt grof verdiend maar de thuishulpen worden bij bosjes ontslagen. O ja, ook de ouderen moeten meedoen met participeren dus maar een aanspraak doen op mantelzorgers. Die buurvrouw soms met haar drie kindjes en haar baan omdat ze anders de alsmaar stijgende huur niet kan betalen? Of de dochter aan het andere einde van de stad die vlug vlug de kinderen de school in schuift omdat oma nog onder de douche moet? Hoe zou de vader van Rutte het trouwens vinden om, als hij tenminste een dochter had, door haar gewassen te worden? Een beetje gênant? Nou hoe goed mijn vader en ik ook met elkaar waren, dat had hij ook gevonden hoor. En hij had geen geld voor een privé verpleegster.

Ja ja, de zorg, ik weet het, dat is een geliefd SP stokpaardje, maar de praktijk leert gewoon dat het nodig is. Maar we zien het aan alle kanten misgaan. Kunnen de kinderen die niet naar regulier onderwijs kunnen straks nog wel met leerlingenvervoer naar school, of moeten straks ook heel jonge kinderen met de bus, of wat nog vaker zal voorkomen, op de fiets? Want het is maar de vraag of de ouders die reiskosten kunnen opbrengen. Passend Onderwijs, ik moet toegeven, het klinkt mooi, je kind samen met de buurtvriendjes naar dezelfde school. Alleen wordt er niet gevraagd of de scholen die kinderen wel kunnen opvangen. Dan nog de Sociale Werkplaatsen. Beloften: Er vallen geen ontslagen en het wordt geen sterfhuisconstructie. Praktijk: Contracten worden niet verlengd en er komen geen nieuwe indicaties bij. Resultaat, de werkplaatsen, waar mensen die dat nodig hadden een beschutte werkplek hadden, lopen leeg en worden zoetjesaan opgeheven.

Waar het in mijn ogen gewoon op neerkomt? Dat degenen die loonwaarde hebben alleen nog interessant zijn voor het kabinet en dat de rest gewoon ja, kan creperen. Hebben we niks meer aan, stop maar weg. Laten ze maar zien of ze het redden. Dan heb ik het over de ouderen, die hun hele leven hard gewerkt hebben, Nederland op gebouwd na de oorlog. Hoop hebben gehad toen onder Drees de verzorgingsstaat werd opgebouwd, dat ze nooit meer in de rij bij de gaarkeuken hoefden te staan voor een kommetje soep. Diezelfde verzorgingsstaat wordt nu door Rutte in een rap tempo afgebroken, daarbij stevig geholpen door het PvdA. Drees zou zich in zijn graf omkeren als hij het wist. Want ondanks dat Rutte zegt dat er in Nederland geen armoede is, tieren de voedselbanken welig.

Dan zijn er nog de chronisch zieken, gehandicapten, die alleen maar kosten en niks opbrengen. Ook zij zijn het slachtoffer van de participatie modegrillen van het kabinet, want zij kunnen het niet alleen. Het enige wat dit kabinet belangrijk vind is braaf gevonden te worden door het Europees Parlement en vriendjes blijven met Amerika. Laten we er eerst voor zorgen dat Nederlanders weer trots kunnen zijn op hun land. Dat we niemand in een verdomhoekje zetten en het onder mom van grote woorden als participeren laten wegkwijnen. Want laten we wel wezen, van één gouden handdruk voor een vertrekkend directeur kan de uitkering van alle gehandicapten of bijstandgerechtigden met procenten omhoog.
Hoe het na 1 januari zal gaan is nog erg onduidelijk. Veel gemeentes zijn er niet klaar voor, zoals ze zelf aangeven. Het wordt er vanuit Den Haag te snel doorgedrukt, dat ook nog. Er is veel meer tijd nodig om dit alles goed op de rit te krijgen. Vooral grote gemeenten hebben er problemen mee, het voordeel van een kleine gemeente als Doesburg is misschien dat er meer overzicht is als het gaat om mogelijk persoonlijk leed te signaleren en in kaart te brengen. Ik ga altijd van het goede in de mensen uit en heb er vertrouwen in dat het College van Doesburg er alles aan zal doen om deze partcipatiewet zo menselijk mogelijk uit te voeren. Maar dat is een zware taak en het is aan de gemeenteraad om hen scherp te houden en niet één vinger aan de pols maar die hele hand stevig te omvatten.

 

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier