h

‘Rijk moet Presikhaaf niet afbreken’

29 januari 2006

‘Rijk moet Presikhaaf niet afbreken’

SP-raadslid Erdogan Kaya wil dat de meevaller van vijf miljoen bij Presikhaaf wordt ingezet voor het herstel van het WSW-bedrijf. En dat het Rijk de sociale werkvoorziening niet moet laten vallen.

Presikhaaf zit al een tijd in de problemen. Dit als gevolg van een slechte economie, niet tijdig inspelen op de veranderende markt en een rijksoverheid die steeds minder geld in de sociale werkvoorziening wil steken. Er is een herstelplan gemaakt om de organisatie af te slanken en klaar te maken voor de toekomst. De gemeenten in de regio Arnhem, die Presikhaaf besturen, hebben onlangs 12 miljoen beschikbaar gesteld voor de kosten van dit plan. Nu is gebleken dat er een meevaller van 5 miljoen is uit een grondverkoop klinkt de roep vanuit gemeenten om dit geld terug te sluizen naar de gemeenten.

SP-raadslid Erdogan Kaya pleit ervoor, om de vijf miljoen vooral te gaan steken in het herstel van het bedrijf: ‘We moeten ons realiseren dat het hier om de sociale werkplaats gaat, dat hier mensen werken die anders echt niet aan de bak komen. Het bedrijf moet de gelegenheid krijgen om te herstellen. Dat is in het belang van de Doesburgers (ongeveer 90) die bij Presikhaaf werken, en van hun gezinnen. Om de concurrentie aan te kunnen blijft een flinke jaarlijkse rijkssubsidie nodig, want je mag van mensen die allemaal een beperking hebben niet verwachten dat ze dezelfde prestatie leveren als mensen waar niets mee aan de hand is. Staatssecretaris van Hooff moet stoppen met zijn streven om te korten op de WSW-middelen. Het rijk moet Presikhaaf niet afbreken!’

U bent hier