h

Politiek wacht af wat komen gaat

2 maart 2006

Politiek wacht af wat komen gaat

Het lijsttrekkersdebat gisteravond in de Waag debat wilde maar niet ontbranden. Houden de politieke partijen zich op de vlakte met het oog op de collegeonderhandelingen?

De verkiezingscampagne loopt ten einde en de Doesburgse politieke partijen snakken naar het moment dat de verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt. Tijdens het lijsttrekkersdebat op 1 maart in de Waag wilde het maar niet knallen, terwijl de vele bezoekers daar nou juist wel op hadden gehoopt. Het lijkt er in alles op dat de politieke partijen ervoor kiezen om met het oog op de naderende collegeonderhandelingen de deur naar elkaar zo veel mogelijk open te houden.

Desalniettemin kwamen de nodige verschillen boven tafel. Bij de kwestie Koppelweg bleven de voorstanders PvdA, CDA en VVD en maar op hameren dat er slechts van een onderzoek sprake is, dat er een goede plek moet komen voor Sportclub Doesburg en dat de natuur gespaard moet worden. Tegenstanders SP en D66 bleven onomwonden tegen, omdat er geen acceptabel alternatief wordt aangeboden aan de sportclub en omdat de natuur per definitie het loodje legt nu PvdA, CDA en VVD de eisen m.b.t. de natuur keihard hebben laten vallen. Stadspartij Doesburg, ook tegen, deed helaas niet mee aan het debat.

CDA-lijsttrekker Klasien Blok was verrast te horen dat de gemeente Doesburg op Beinum nog heel wat eigen grond heeft liggen waarop woningen gebouwd kunnen worden, als alternatief voor de Koppelweg. Volgens SP-er Willem Bouman is het bouwen van echt goedkope woningen (vanaf €100.000) mogelijk door inbreng van dit gemeentelijk grondbezit. ‘De SP is voorstander van een mooie gemixte nieuwe wijk met veel goedkope woningen in huur- en koopsector. Op de Koppelweg wordt gerekend met minimumprijzen van €172.000. Dat kunnen de Doesburgse starters zich helemaal niet veroorloven!’

Wat betreft de gemeentelijke samenwerking met Rheden bleken er nauwelijks verschillen van opvatting te bestaan. Misschien teleurstellend voor de bezoekers, niet voor de SP. Vroeger stond de partij helemaal alleen in haar pleidooi voor het behoud van de gemeentelijke zelfstandigheid. Inmiddels zeggen alle andere partijen ook dat men nu wil gaan voor een zelfstandig Doesburg, waarbij wel intensief wordt samengewerkt met de buren. De vraag blijft wel wat de politieke partijen gaan doen als de verkiezingen zo meteen voorbij zijn. De VVD was tot nu toe immers altijd voor opgaan in een grotere gemeente. En de PvdA kon ook recentelijk bij monde van raadslid Max Donk opnieuw de neiging niet onderdrukken om een ‘voorlopig’ te blijven uitspreken alvorens het z-woord in de mond te nemen.

Ander discussiepunt was de aanpak van de WMO (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling), die de gemeente vanaf 2007 krijgt uit te voeren (o.a. de thuiszorg). PvdA en SP willen dat de gemeente bij de uitwerking een belangrijke rol speelt, met het doel de zorg betaalbaar te houden. VVD, CDA en D66 kiezen voor meer vrije marktwerking, waarbij mensen, die in aanmerking komen voor zorg, hiervoor een budget krijgen, dat ze zelf mogen gebruiken.

U bent hier