h

SP mogelijk ook in college Rheden

3 april 2006

SP mogelijk ook in college Rheden

Stemmentrekkers Wim Pieper van Gemeentebelangen en Rikus Brader van de SP zijn de beoogde nieuwe wethouders in de gemeente Rheden.

Zij hebben donderdag al een kennismakingsgesprek gehad met zittend wethouder Jan Bart Wilschut van de PvdA. Maar daarmee zijn misschien nog niet alle namen van de leden van het college van burgemeester en wethouders bekend. De PvdA stuurt aan op een eigen tweede wethouder op parttime basis (50 procent). Tot gisteravond twaalf uur konden kandidaten zich aanmelden. Zaterdag voert de fractie gesprekken met hen. „Er hebben zich enkele PvdA’ers uit de gemeente Rheden aangemeld“, zegt PvdA-onderhandelaar Pedro Canters.

De onderhandelingen tussen zijn partij en die van GB en SP verlopen voorspoedig. Onder leiding van formateur Piet Bijl zijn er gisteren grote vorderingen gemaakt. De avond ervoor wisten de onderhandelaars al overeenstemming te bereiken over tunnelplan Hart van Dieren. „Ze hadden mij gewaarschuwd dat het een lastige klus zou worden in Rheden, maar het verloopt heel vlot“, constateerde Bijl.

Er werd gisteren nog onderhandeld over verschillende onderwerpen waarover nog geen overstemming was bereikt. De meeste obstakels werden soepel genomen. Zo streeft de beoogde coalitie ernaar het aantal te bouwen woningen op het terrein Rhederoord in Rheden (ruim 80) te verminderen, maar lukt dat niet dan geldt het contract met de projectontwikkelaar. PvdA, SP en GB hebben geen zin in schadeclaims. En mocht er ooit een rondweg om Spankeren komen, dan moeten hier gevestigde agrariërs snel weten waar zij aan toe zijn. Afhankelijk van het tracé zou de weg voor hen gevolgen kunen hebben. Verder willen de drie partijen van de Rhedense bevolking weten of zij behoefte hebben aan een eerste hulppost in Dieren en Velp.

Eveneens moet worden nagegaan of in Ziekenhuis Velp een weekendapotheek kan worden ondergebracht. Ze zijn verder van oordeel dat ‘met maximale inzet’ situaties moeten worden voorkomen waarbij mensen uit hun huizen worden gezet. Inwoners financieel onder curatele stellen zien ze als een mogelijkheid. Afdwingen dat burgers zich wenden tot schuldhulpverlening is eveneens denkbaar.

De bereikbaarheid van serviceafdeling van de gemeente verdient volgens hen ook aandacht.

Bron: de Gelderlander

U bent hier