h

‘Kamer moet beter toezien op prestaties UWV en CWI ‘

20 maart 2008

‘Kamer moet beter toezien op prestaties UWV en CWI ‘

SP-wethouder Willem Bouman eiste vandaag in Den Haag voor de vaste kamercommissie SZW dat de Kamer beter gaat toezien op de prestaties van het UWV: ‘18% van de WW’ers komt in ons bijstandsvangnet terecht zónder enig reïntegratietraject te hebben doorlopen; dat getal moet terug naar nul’.

Het Doesburgse college heeft inmiddels zelf het initiatief genomen om samen met CWI Arnhem-Noord en UWV te gaan werken aan verbetering van de prestaties van die organisaties op de lokale arbeidsmarkt.

Het kabinet evalueert op dit moment vier jaar Wet werk en bijstand (2004-2007). Om zelf een oordeel te kunnen vormen had de vaste kamercommissie voor SZW, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een aantal lokale Wwb-verantwoordelijken uitgenodigd voor een rondetafelgesprek over hoe het loopt. Bouman was gevraagd om inbreng te leveren bij het onderdeel ‘instroombeperking’. Het kabinet constateert dat steeds beter wordt voorkomen dat mensen in de bijstand terechtkomen. Toch valt er volgens Bouman nog veel te verbeteren: ‘Een beter werkend UWV is cruciaal om te voorkomen dat mensen onnodig bij ons in de bijstand komen, er komen nog steeds te veel mensen binnen waarmee te weinig is gedaan in de WW-periode, 18% van onze nieuwe Wwb-ers heeft tijdens de WW-periode géén reïntegratietraject aangeboden gekregen. Dat kan en moet anders’. De aanwezige kamerleden namen nota van deze woorden, niet helemaal verrast door de kritiek. De aanwezige UWV- verantwoordelijke was ‘not amused’.

Het gaat Bouman bij het beperken van instroom in de Wwb niet alleen om het extra geld dat de gemeente Doesburg kwijt is aan nieuwe klanten: ‘De beste kansen om weer aan de slag te komen liggen aan het begin. Hoe langer mensen in de uitkering zitten, hoe lastiger het vaak wordt. Het UWV moet zijn middelen tijdig inzetten, werklozen zijn het meest kansrijk in de WW-periode, daar moeten ze zonder uitzondering een traject aangeboden krijgen. Soms lijkt het of wij bij de gemeente gewoon het werk van het UWV zitten te doen, maar dan dus in een veel te laat stadium. We gaan op korte termijn in gesprek met ons regionale UWV om hier iets aan te doen’.

Samen met collega Frans Hofman heeft Bouman tevens het initiatief genomen om de samenwerking met het CWI te verbeteren. ‘Mij viel in de eerste contacten op hoe beperkt het zicht is dat men heeft op onze lokale arbeidsmarkt. Met belangrijke werkgevers hier heeft het CWI Arnhem-Noord nauwelijks contacten. Met de nieuwe directeur hebben we nu goede afspraken gemaakt om daar samen wat aan te gaan doen. Op dit moment wordt van alle vacatures in onze regio slechts zo’n 15% bemiddeld door het CWI, dat percentage willen we omhoog hebben, want wij zien het CWI als de eerst aangewezene om mensen te vinden voor de banen die werkgevers aanbieden. Goede matching via het CWI is van het allergrootste belang voor WW-ers en Wwb-ers.

Per 1 januari 2009 zullen CWI en UWV gaan fuseren. Bouman: ‘Als er daarbij goed oog is voor het tegengaan van bureaucratisering, voor het belang van goede samenwerking met gemeenten en voor het belang van korte lijnen en snelle actie, dan kunnen we daar allemaal een stuk beter van worden’.

U bent hier