h

RIJK ZET MES IN AWBZ-HULP

9 oktober 2008

RIJK ZET MES IN AWBZ-HULP

De regering blijft taken bij de gemeenten over de schutting gooien zonder er voldoende geld bij te doen. Nu gaat men bezuinigen op de AWBZ-hulp. De SP in de Tweede Kamer wil de plannen laten afblazen.

De ‘ondersteunende begeleiding’ gaat eraf bij o.a. ouderdomsklachten, beginnende dementie of licht verstandelijke handicap. Maar staatssecretaris Bussemaker vertelt niet waar precies de grens ligt tussen degenen die zich verder maar moeten zien te redden en degenen voor wie de gemeente nog geld krijgt voor hulp. Doesburg wordt zo, net als bij de thuiszorg, met een groot probleem opgezadeld. De SP in de 2e Kamer wil de plannen laten afblazen.

Verdeling WMO-geld aantoonbaar oneerlijk

80 gemeenten, waaronder Doesburg, zijn onterecht gekort bij de verdeling van het geld voor de WMO (vooral thuiszorg). 22 gemeenten hebben onderzoek laten doen. Conclusie: er is geen rekening gehouden met o.a. het aantal chronisch zieken en ouderen met lage inkomens. Eis aan de regering is om de gelden nu eerlijk te verdelen. De SP roept de raadsfracties op om de druk op politiek Den Haag op te voeren. Om de thuiszorg op peil te houden moet Doesburg in 2008 € 350.000 bijpassen, vanaf 2009 € 575.000!

U bent hier