h

STMG ZET PERSONEEL ONDER DRUK

17 december 2008

STMG ZET PERSONEEL ONDER DRUK

SP-ers staken vanavond verontruste medewerkers van thuiszorgorganisatie STMG een hart onder de riem. De STMG zet ze onder druk om slechtere beloning en andere werkzaamheden te accepteren. Hier de tekst van het pamflet.

STOP
UITVERKOOP THUISZORG!

Een duivels dilemma. Dat wordt jullie aangeboden door het kabinet, de gemeenten en de directie van de Stichting Thuiszorg Midden Gelderland. Hardwerkende thuiszorgers worden overal massaal voor het blok gezet: salaris inleveren of dreigende werkloosheid?

Hoe triest kan het gaan in Nederland? De zorgen over toekomstige personeelstekorten zijn groot, maar ondertussen worden zorgmedewerkers onvoldoende beloond en de zorg uitgejaagd. Het rijk heeft met de invoering van de WMO de thuiszorg op het bordje van de gemeenten geschoven. Die gemeenten worstelen nu met het toegewezen budget of houden geld over. Ze worden verplicht om de thuiszorg aan te besteden, en daarmee is van de zorg een markt gemaakt. Dat is vragen om problemen. En die zijn er dan ook gekomen.

Vanmiddag was er in Den Haag een manifestatie tegen de afbraak van de thuiszorg. Op het plein voor de Tweede kamer werd van staatssecretaris Bussemaker geëist dat ze ingrijpt voor het te laat is! Nu al krijgen mensen geen hulp of staan op wachtlijsten bij gebrek aan personeel. Thuiszorginstellingen zetten hun personeel onder gigantische druk om akkoord te gaan met verslechtering van beloning en van arbeidsvoorwaarden. Nu ook de STMG.

Het kan wel degelijk anders!

De SP heeft in de Kamer de volgende voorstellen gedaan:

-er moeten fatsoenlijke basistarieven komen voor de thuiszorg
-de markwerking via de verplichte aanbesteding moet stoppen
-iedereen die recht heeft op thuiszorg moet die ook krijgen
-thuiszorgwerkers moeten bij hun mensen kunnen blijven
-uitbuiting via een alfahulpconstructie wordt onmogelijk gemaakt
-kwalitatief goede zorg regelen tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden
-de bureaucratie en de topsalarissen in de zorg worden aangepakt

Hoe het vanavond ook uitpakt, jullie strijd voor zorg met een menselijke maat is een rechtvaardige strijd. Samen zullen we die strijd uiteindelijk winnen!

www.zorggeenmarkt.nl www.sp.nl

U bent hier