h

5 MILJOEN NODIG VOOR PLAN OUDE IJSSEL

23 januari 2009

5 MILJOEN NODIG VOOR PLAN OUDE IJSSEL

Doesburg gaat proberen vijf miljoen euro los te krijgen van de provincie Gelderland voor de herontwikkeling van het gebied tussen Koppelweg en Oude IJssel (kleine honderd woningen).

Zoals bekend werd na de raadsverkiezingen van 2006 besloten om de Ooi-sportvelden van SC Doesburg buiten de planontwikkeling te houden. Met uitzondering van de PvdA-fractie reageerde de raad positief op de wijze waarop het college de provincie over de brug wil laten komen. De nieuwe voorwaarden die de raad gaat meegeven zijn:

-de helft van de woningen moet sociale woningbouw betreffen
-de stadswerf mag naar de locatie Den Helder verplaatst worden
-de opbrengst van de gemeentelijke gronden mag worden gebruikt
-een deel van de winst op grondverkoop in Beinum mag worden ingezet
-rijkssubsidie voor versnelling woningbouw mag worden ingezet
-geen beroep op de gemeentebegroting of gemeentelijke reserves
-geen belastingverhogingen vanwege al deze ontwikkelingen
-de beoogd projectontwikkelaar moet maximaal risico dragen

De raadscommissie VROM plaatste vraagtekens bij de haalbaarheid van de missie richting provincie. “Het is de moeite waard om het te gaan proberen”, zegt wethouder Frans Hofman. “Want het is misschien een moeilijke locatie, maar het is tegelijk ook een unieke plek, aan de ene kant uitzicht over de Oude IJssel, aan de andere kant over de vestingwerken. Maar we moeten ook realistisch zijn: Het is economisch gezien een slechte tijd voor zulke projecten.” Wethouder Willem Bouman: “De provincie heeft veel gegeven voor de IJsselkade, daarmee vergeleken vormen die 5 miljoen een bescheiden bedrag. De provincie heeft ook aangegeven het bouwen aan het water te willen bevorderen en ook betaalbare woningbouw. Dan ligt hier een hele mooie kans. Via het kleine stedenbeleid is geld beschikbaar gekomen voor de bestaande wijken, de Koppelweg is eigenlijk een nog ontbrekende schakel in de ontwikkeling van onze stad”.

Meer huizen bouwen aan de overzijde van de weg is voor het college geen optie. Momenteel wordt er door de Gelderse Sport Federatie onderzoek verricht naar de toekomst van SC Doesburg, de gebruiker van de sportvelden op die plek. Als de velden langs de Koppelweg al zouden vrijkomen, dan nog komt woningbouw voor het college niet automatisch in zicht. “Naar onze mening moeten beide plekken in principe behouden worden voor de sport. We moeten alle eventuele ruimte niet helemaal willen volbouwen”.

U bent hier