h

SP WIL UITLEG OVER LAGE LONEN THUISZORG

14 maart 2009

SP WIL UITLEG OVER LAGE LONEN THUISZORG

SP-raadslid Petra Senhorst wil dat thuiszorginstelling STMG in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling uitleg komt geven over de hoogte van de uurlonen voor de thuiszorgmedewerkers.

“Sinds 1 februari vergoedt de gemeente een zogenaamd mixtarief van €21,50 per uur aan de instelling. Hoe kan het dan dat daar voor de medewerkers die het eenvoudigste werk doen netto nog geen €7,00 overblijft?”

Na 2009 mogen de instellingen geen alfahulpen meer inzetten, met alle medewerkers moeten reguliere CAO-arbeidscontracten worden afgesloten. Dit kost Doesburg jaarlijks €325.000 extra en het was de bedoeling om daarmee het werken in de thuiszorg aantrekkelijker te maken. “Dit doel lijkt zo in de verste verte niet gehaald te worden en dat stemt ons zorgelijk over de consequenties. Nu al worden grote tekorten aan medewerkers voorspeld voor de toekomst, hoe moet dat verder als er nu al mensen zijn die liever de zorg gaan verlaten?” zegt Senhorst.

De SP bespeurt een tendens waarbij alfahulpen afzien van een dienstverband bij een thuiszorginstelling, maar er liever voor kiezen om hun huidige cliënten te (blijven) helpen via een PGB-constructie. Senhorst: “Cliënten zitten hier wellicht niet op te wachten, maar ze zullen geneigd zijn om hierin mee te gaan. Meestal wil men namelijk zijn eigen hulp graag houden. En daar is natuurlijk helemaal niets op tegen”.

Senhorst wil in de raadscommissie met de STMG van gedachten wisselen over de mogelijkheden om de thuiszorg aantrekkelijker te maken en te houden voor de toekomst: “Onze kwetsbaarste inwoners zijn hier immers volledig van afhankelijk”.

U bent hier