h

PROVINCIE LAAT BUS BARSTEN

25 juni 2009

PROVINCIE LAAT BUS BARSTEN

Voorlopig geen extra geld voor bussen op Gelders platteland, maar de SP laat het er niet bij zitten.

Er komt voorlopig geen extra geld om op het Gelderse platteland meer bussen in de avonden en de weekenden te laten rijden. Een meerderheid in Provinciale Staten van Gelderland voelt daar niets voor en wil via een aanbesteding vervoersbedrijven prikkelen met minder geld toch evenveel vervoer aan te bieden. De eis vanuit Doesburg om juist te gaan zorgen voor meer vervoer in de avond en in het weekend wordt gewoon genegeerd.
Dat bleek woensdag bij een vergadering van de commissie Mobiliteit. Gemeenten en consumentenorganisatie Rocov hadden alarm geslagen: zij vrezen na 2010 een kaalslag nu de provincie Gelderland het aan de vervoerders wil overlaten hoeveel bussen er 's avonds en in het weekeinde moeten rijden.
De provincie kiest daarvoor omdat ze verwacht te weinig geld te hebben. Gedeputeerde Marijke van Haaren (CDA) verwacht echter dat vervoerders met mooie aanbiedingen komen als ze niet zulke strenge eisen voor de kiezen krijgen. Ook een grote meerderheid in de Staten wil dat eerst eens afwachten. Als de aanbesteding niet lukt, kan er altijd nog extra geld bij, is de overheersende mening.
“Dit is weer een staaltje van gokken met publiek belang”, zegt SP-raadslid Jos van der Beek in reactie op deze uitkomst. “Met de uitkomsten van het onderzoek van onze lokale partijafdeling is gewoon helemaal niks gedaan. In de avonduren en in het weekend is Doesburg nauwelijks bereikbaar met het openbaar vervoer, daar wilden onze inwoners nu eindelijk eens verandering in zien. Ons gemeentebestuur is gelukkig helemaal achter de eisen gaan staan. Maar de provinciale politiek neemt liever een grote gok via deze vorm van marktwerking dan dat het de problemen met de bereikbaarheid eens echt oplost. Wij gaan hiermee niet akkoord en zullen het er ook niet bij laten zitten”.

U bent hier