h

RIJK PAKT DOESBURG

20 juli 2009

RIJK PAKT DOESBURG

Bos en Balkenende laten de lokale samenleving zwaar boeten voor een crisis die hier helemaal niet veroorzaakt is. Maar de neergang treft onze stad hard in haar werkgelegenheid. En nu ook in haar financiën.

De crisis treft Doesburg hard (Gieterij, Ubbink Solar, Hotel Doesburg). Bedrijven beleven zware tijden en veel mensen dreigen hun werk te verliezen. Er dreigt nu ook een ramp voor de gemeentefinanciën. ‘We zullen erg op onze tellen moeten passen’, waarschuwt het college. De komende jaren dreigt er voor Doesburg een groot begrotingstekort. Gemeentes hebben de crisis niet veroorzaakt, maar ze zijn wel de klos. Doesburg heeft zijn zaken in de afgelopen jaren goed op orde gebracht en ook een financiële buffer opgebouwd. Nu gaat het rijk fors bezuinigen en moeten we rekening houden met een jaarlijkse korting van maar liefst 1.1 miljoen euro!
Het vorige jaar werd nog afgesloten met een positief saldo van ruim 1,5 miljoen. Dat is 1,3 miljoen meer dan verwacht. Het overschot is ontstaan doordat sommige reservepotten zijn opgeheven, zoals die van de Stichting Stadhuis, een belastingconstructie die overbodig is geworden. Het college wil het overschot van 2008 in de algemene reserve storten. In die pot zit dan 4,9 miljoen. Maar het is eenmalig geld.

U bent hier