h

Hoop voor Het Plein

11 december 2009

Hoop voor Het Plein

Opvangvoorziening Het Plein wordt waarschijnlijk gered na overleg van wethouder Willem Bouman met Zozijn Op Pad en Radar/GGNet.

Er is een goede kans dat de opvang- en inloopvoorziening Het Plein in Doesburg wordt voortgezet onder leiding van de organisatie Zozijn Op Pad, in samenwerking met GGNet. Wethouder Willem Bouman sprak met vertegenwoordigers van beide organisaties en constateerde dat allen het behoud van Het Plein belangrijk vinden. Er worden maatregelen voorbereid om de locatie aan het Burgemeester Keiserplein in ieder geval gedurende het eerste kwartaal van 2010 open te houden. Ondertussen wordt bekeken hoe een structurele oplossing eruit moet zien.

Het voortbestaan van Het Plein stond op het spel vanwege problemen bij de stichting Radar. Deze stichting biedt al enkele jaren een veilige ontmoetingsplek aan voor mensen met een psychische aandoening of achtergrond. Een deel van de bekostiging van de voorziening viel weg als gevolg van rijksbezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Een deel van de cliënten verloor daarbij zijn CIZ-indicatie. Op basis van deze indicatie komen mensen in aanmerking voor professionele zorg.

Gemeenten worden geacht om waar nodig ontmoeting mogelijk maken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daartoe is de gemeente gesprekken aangegaan met de organisaties Zozijn Op Pad en GGNet. Zozijn Op Pad huisvest en begeleidt mensen met een lichamelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel. GGNet begeleidt mensen met een psychiatrische aandoening. Tussen Zozijn Op Pad en GGNet zijn nu gesprekken gaande ter verkenning van de mogelijkheid van Zozijn Op Pad om de bevoegdheid te verkrijgen om opvang te verlenen aan de huidige Radar-cliënten.

Een dreigende sluiting van de opvangvoorziening lijkt nu te zijn afgewend. Kern van de oplossing is dat de organisatie Zozijn Op Pad haar activiteiten uitbreidt op de plek van de huidige locatie. Een deel van de huidige Radar-bezoekers komt nu al van Zozijn Op Pad. Dat zouden er dan straks meer worden door de doelgroep te verbreden. De huidige bezoekers blijven welkom en Het Plein kan straks ook mensen ontvangen die via het zorgloket van de gemeente binnenkomen. Wethouder Bouman is bereid om het college voor te stellen hiervoor gemeentelijke Wmo-middelen in te zetten.

Over de personele bezetting worden nog geen uitspraken gedaan, maar inzet is om de overgang van Radar naar Zozijn Op Pad zo soepel mogelijk te laten verlopen. Als alles goed gaat zullen de dagopvangbezoekers dus ook na de jaarwisseling weer terecht kunnen op hun vertrouwde plek aan het Burgemeester Keiserplein in de wijk de Ooi.

U bent hier