h

Hessegracht met kanonschoten geopend

16 mei 2010

Hessegracht met kanonschoten geopend

24 verpleegunits in historische setting vormen voorbeeld van kleinschaligheid en respectvol omgaan met kwetsbare ouderen.

Het complex Hessegracht op het oude ravelijn bij IJsselzicht werd op woensdag 12 mei officieel geopend. In sfeer, want het geheel vond in middeleeuwse kledij en stijl plaats, er was van alles te zien en te doen op de binnenplaats en namens het college vuurde wethouder Frans Hofman ter opening drie daverende kanonschoten af.
Het ziet er op de Hessegracht van binnen en van buiten werkelijk fantastisch uit. Van buiten doet de uitstraling helemaal denken aan de Doesburgse verdedigingswallen, met gracht en twee toegangsbruggen. Op de binnenplaats waan je je binnen de muren van een kasteel. Ga je vervolgens naar binnen, dan valt direct op dat er vier ‘straten’ zijn waar de bewoners aan wonen (het behang toont levensecht afbeeldingen van de Koepoortstraat, Ooipoortstraat, Meipoortstraat en Veerpoortstraat).
De binnenruimtes werden al vanaf december bewoond door 24 dementerende ouderen uit Doesburg. Voor die tijd moesten deze mensen voor een verpleeghuisplek naar Doetinchem, Dieren of nog verder weg. Los daarvan is de Hessegracht nog eens extra bijzonder vanwege z’n kleinschaligheid. In groepjes van zes bewoners bewoont men ieder (onder 24-uurs begeleiding) een kwart van de ruimte. Iedereen heeft een eigen, ruime kamer met toilet/bad en er is genoeg plaats om de vertrouwde spulletjes kwijt te kunnen. Er wordt samen gekookt en gegeten, zodat er zo veel mogelijk van een normaal huishouden met bijpassende sfeer sprake is. Het belang van de bewoners heeft helemaal centraal gestaan, zij hebben het er nu uitstekend naar hun zin.
Iedere Doesburger kan een kijkje gaan nemen bij de Hessegracht. Loop achter IJsselzicht om en je komt bij de brug aan de noordzijde. Overdags kun je ook vanuit het Ireneplantsoen over de andere brug het eiland op. Je kunt, dat spreekt vanzelf, niet zomaar de woningen binnenlopen, maar de indruk die je van het geheel krijgt is direct heel bijzonder. Het college wil uiterlijk 2014 elders in Doesburg nogmaals minimaal 24 verpleegwoningen voor ouderen realiseren. Het overleg daarover met Woonservice IJsselland en Stg. Attent wordt vervolgd.

U bent hier