h

Plan Zuidelijk Molenveld valt goed

10 oktober 2010

Plan Zuidelijk Molenveld valt goed

De plannen voor vervanging van de duplex-woningen in het Zuidelijk Molenveld werden goed ontvangen door de buurtbewoners.

Een volle zaal in de speeltuin aan de Marijkelaan praatte op 16 september over de wijkvernieuwings-plannen voor het Bernhardplein en de Beatrixstraat. De duplexwoningen en zes eengezinswoningen daar zullen in 2012-2014 plaatsmaken voor nieuwe appartementen, seniorenwoningen en eengezinswoningen. De woningcorporatie gaf tijdens de avond aan dat de duplexwoningen steeds moeilijker te verhuren zijn en dat de zes eengezinswoningen die er net tussen staan ook mee moeten. De bewoners van die zes huizen zijn daar trouwens niet blij mee en lieten dat ook weten. In totaal 82 woningen worden gesloopt en er komen er bijna 50 terug, deels appartementen en eengezinswoningen. Toegezegd werd dat de andere woningen in de wijk zullen blijven staan en dat die verder goed onderhouden zullen blijven worden. Voor de flats aan de Goudenregenstraat en de Koppelweg geldt het zelfde. De SP heeft zich altijd hard gemaakt voor het behoud van betaalbaar huren.

De bezoekers werden eerst in groepjes met een opdracht de buurt ingestuurd. Ze konden foto’s maken van dingen die terug moeten komen in de buurt van dingen die ze liever niet terug willen zien. Daarbij bleek dat de buurt wel toe is aan een stuk vernieuwing. Eigenlijk stelde niemand het vervangen van de 60 jaar oude duplexwoningen ter discussie, die klein en gehorig zijn. Een aantal buurtbewoners gaat deelnemen in een klankbordgroep. Die gaat samen met de gemeente, woonservice IJsselland en architectenbureau Sacon uit Zwolle bekijken hoe de nieuwe buurt ingericht moet gaan worden. Men praat ook mee over uitvoering van het sociaal plan, waarbij al vast staat dat wie uitgeplaatst moet worden een vergoeding krijgt van € 5200 voor verhuis- en inrichtingskosten. Wil men terug in de buurt, dan kan men een wisselwoning krijgen en heeft men voorrang bij terugkeer. Het bedrag wordt maar een keer uitgekeerd.’

De buurt wil dat de kuil (wadi) op het Bernhardplein verdwijnt en dat de boel anders wordt ingericht, deels met parkeerplaatsen, waar een tekort aan is. Er staat nooit water in, zelfs niet na alle regen van de laatste tijd. Ondanks de aangebrachte speeltoestellen komen er nu niet veel kinderen en heeft men ook last van afval en hondenpoep. De straatinrichting kan veel beter en het groen moet beter onderhouden worden, zo vindt men in de buurt. Heel belangrijk vindt de buurt ook het behoud van de frietzaak aan de Oranjesingel.

U bent hier