h

'Arnhem is geen promotie'

27 april 2011

'Arnhem is geen promotie'

Arnhem is op zoek naar een nieuwe SP-wethouder. Willem Bouman is niet beschikbaar: Doesburg vindt ie veel mooier!

Wie o wie wordt de nieuwe wethouder voor de SP in Arnhem als opvolger van Margriet Bleijenberg? Iedereen zegt nee maar Van Kaathoven zwijgt. De procedure kan nog wel een paar weken duren.

Om aan eventuele specu­laties een einde te maken: Agnes Kant wordt geen wethouder in Arnhem. Ze heeft het veel te veel naar haar zin in haar nieuwe func­tie bij het Nederlands Bijwerkin­gen Centrum. „Wie het dan moet worden? Geen idee. Ik ben er een beetje uit. Ik word het in elk geval niet”, zegt ze.
Exit Agnes Kant. De SP zoekt een dijk van een kandidaat als opvol­ger van wethouder Margriet Blei­jenberg, die twee weken geleden haar aftreden bekendmaakte om­dat zij zich bij nader inzien niet ge­schikt achtte. Zo’n zeperd wil haar partij natuurlijk niet nog een keer meemaken. De Arnhemse fractie­voorzitter Cris Lenting vertelt dat de procedure nog maar net begon­nen is. „We zijn met een aantal mogelijke kandidaten afspraken aan het maken voor een eerste ge­spreksronde.” Nee, met wie zegt hij niet. Wel wil hij kwijt dat hij­zelf, de andere Arnhemse SP-wet­houder Gerrie Elfrink en bestuurs­lid Fiona Verwijs de gesprekken voeren. „In die eerste ronde ne­men we nog geen besluit”, zegt Lenting. „Er komt zeker een twee­de ronde.”
De wandelgangen gonzen behoor­lijk. De meestgenoemde naam naast Agnes Kant is die van Eric van Kaathoven, de fractievoorzit­ter van de SP in de Gelderse sta­ten. „Ik zeg er niks over of ik be­langstelling heb”, zegt die en dat is natuurlijk verdacht. Maar tot een bekentenis laat Van Kaathoven zich niet dwingen. Wel vertelt hij dat er nog helemaal geen kandi­daat is. Hoe weet hij dat nou weer? „ Omdat ik als provinciaal fractievoorzitter bij de zoektocht betrokken ben”, verklaart hij.
Nog zo’n naam die rondzingt: Wil­lem Bouman, de SP’er die al sinds 2002 met veel succes wethouder in Doesburg is. Agnes Kant, ook uit Doesburg, zegt wel zeker te weten dat haar oude strijdmakker niet naar Arnhem wil. „Dat klopt”, zegt Bouman even later zelf. „Ik ben trouwens ook niet benaderd.
Ik heb het uitstekend naar mijn zin in Doesburg. Arnhem zie ik he­lemaal niet als een promotie.”
Blijven over nog wat minder waar­schijnlijke kandidaten. Jurgen Elf­rink is een prima raadslid in Arn­hem, maar hij is de broer van wet­houder Gerrie en dat zou wat veel van het goede worden: twee Elf­rinks op het pluche. „Waarom zou dat te veel worden?”, repliceert hij luimig. Hij zegt wel gepolst te zijn voor een gesprek. „Maar ik heb nee gezegd. Ik wil docent blijven op de HAN en raadslid en vi­ce- voorzitter van de raad.”
Helemaal onwaarschijnlijk: de Nij­meegse partijvoorzitter Matthias van Hunnik. „Hè, ik?” reageert die. „ Ik had zelfs nooit gehoord dat ik genoemd werd. Maar ik doe het niet hoor.”
Van de genoemden rest dus alleen Van Kaathoven. Die zal het wel worden. Of niet? De huidige wet­houders Kok en VanWessem (en ook Bleijenberg zelf ) kwamen to­taal onverwacht uit de hoge hoed.
Nog maar even afwachten, dus.

Bron: Gelderlander 27 april 2011

U bent hier