h

Gezondheid in Doesburg moet centraal staan

10 april 2011

Gezondheid in Doesburg moet centraal staan

De Gelderlander schreef een commentaar over de stand van zaken bij Vermapack. Als alles goed geregeld is kunnen de functies wonen, werken en vervoer heel goed samengaan.

Doesburg is een fraai, maar tegelijkertijd ook klein stad­je. Dan blijkt dat bedrijvig­heid niet altijd goed samen­gaat met wonen. Verma­Pack weet daar alles van.
In Doesburg is deze week een goed gesprek gevoerd over blikbedrukker VermaPack.
Het bedrijf aan de Verhuell­weg zat de laatste tijd openbaar in het verdomhoekje. Omwonenden klaagden steen en been over stan­koverlast. Erger nog: diverse men­sen kwamen bij de dokter met klachten als kortademigheid, hoofdpijn, duizeligheid en ver­moeidheid. Hierop kwam de GGD in actie. Die stelde vast dat er prik­keling van de neusslijmvliezen en ogen ontstaat maar dat er geen ge­vaar voor de volksgezondheid is.
Sinds VermaPack een half miljoen euro kostende naverbrander heeft geïnstalleerd is de uitstoot volgens de metingen met 99 procent ge­daald. Goed nieuws. Maar omwo­nenden willen absolute zekerheid dat er in die 1 procent geen gevaar­lijkse stoffen zitten. Die vraag is uit oogpunt van gezondheid be­langrijk. Actueel is het ook omdat VermaPack een nieuwe vergun­ning nodig heeft. Als niet volledig duidelijk is dat er Spa blauw, zoals directeur Hendrik Vermaas het noemt, uit de schoorsteen komt, willen omwonenden de vergun­ning aanvechten. Volgens de GGD is de situatie nu echt goed. Op die onafhankelijke instantie moet ie­dereen kunnen vertrouwen. Maar het is duidelijk dat de overheid be­drijvigheid en wonen goed op el­kaar moet laten aansluiten in Does­burg. Op een relatief klein opper­vlak moet alles goed samenvallen.
WethouderWillem Bouman heeft als credo: een bedrijf moet kun­nen werken, maar wel volgens goe­de regels en de gezondheid van mensen staat centraal. Bouman wil permanente metingen van de uitstoot en wil ingrijpen als er iets mis is. Een goed voornemen. Als de naverbrander van VermaPack zijn werk inderdaad goed doet is de kwestie voor iedereen afdoen­de opgelost en hoeft Bouman niet verder in actie te komen.

U bent hier