h

wethouder Hofman weggestuurd

29 april 2011

wethouder Hofman weggestuurd

Vanavond besloot de Doesburgse raad met 10 tegen 5 stemmen om wethouder Hofman (D66)met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Aanleiding vormt de forse overschrijding op het project Noordelijk Molenveld (4,9 i.p.v. 2,8 miljoen euro).

Na de informerende raadsvergadering van dinsdag volgde vanavond de politieke beoordeling van het optreden van het college in het debacle bij de revitalisering het Noordelijk Molenveld. Kernpunt van kritiek was het moment van informeren van de raad. Het college had naar de mening van PvdA, CDA, VVD, GL en Stadspartij in juli 2010 de raad moeten informeren, ook al was er toen nog heel veel onduidelijk. Uiteindelijk werd de raad in november op de hoogte gesteld, na lang intern onderzoek.

Het verwijt van het late informeren gold vooral wethouder Hofman, omdat die steeds als bestuurlijk eerstverantwoordelijke werd gezien (een motie van treurnis voor het hele college werd weggestemd). De SP deelde de kritiek van de oppositie, maar vond ontslagverlening net een stap te ver. SP-fractievoorzitter Petra Senhorst: 'Er is te goeder trouw gewerkt en het college was al flink door het stof gegaan.'

De raad besloot om de tekorten af te dekken uit bestaande reserves en recente meevallers, waar door het tarief van de afvalstoffenheffing niet omhoog hoeft. De SP had dat onlangs als eis naar voren gebracht. Overigens is de raad unaniem van mening dat het adviesbureau DHV veel te verwijten valt en dat de gemeente maximaal kosten moet verhalen op DHV en ook deels op uitvoerder Jaartsveld.

Het is nog onbekend hoe het bestuurlijk nu verder zal gaan. Binnenkort zal daarover meer duidelijk worden.

U bent hier