h

Doesburg met Action in gesprek

22 juni 2011

Doesburg met Action in gesprek

Doesburg is in gesprek met Action over vestiging in de stad. Doel is dat de winkel zich gaat vestigen in het centrum van de Hanzestad.

Action had het oog laten vallen op de voormalige exercitieloods aan de Barend Ubbinkweg, maar de gemeente Doesburg wil dat de detailhandel in het centrum zit. Alleen winkels die geen directe concurrentie vormen voor de winkels in de binnenstad mogen buiten het centrum gaan zitten. Daarom mocht er wel een meubelzaak in de loods, maar mag er nu geen zaak als Action in. Alle partijen in de gemeenteraad hebben er inmiddels mee ingestemd dat het college nu eerst gaat proberen om Action naar het kernwinkelgebied te halen.

Lastige afweging
‘Het is voor college en gemeenteraad een heel lastige afweging’, zegt Willem Bouman, ‘en dat hoort het trouwens ook voor iedere Doesburger te zijn. Het lijkt erop dat iedereen Action graag naar Doesburg ziet komen, en dat is helemaal goed. Maar het is onzin te denken dat dit een eenmalige kans is, die vooral niet gemist mag worden. Ik zeg: Doesburg is een Action-stad en Action ZAL straks in Doesburg zitten, maar we moeten er wel voor zorgen dat onze binnenstad daarvan maximaal kan meeprofiteren. Dat gaat het best als Action IN onze binnenstad zit. Verwachting is dat er een extra loop naar het stadshart komt als Action daar zit en niet (of veel minder) als ze erbuiten gaan zitten. Het college ziet goede mogelijkheden voor Action in het cen¬trum. Indien nodig mogen er panden aan elkaar getrokken worden om Action richting de door haar gewenste bijna duizend vierkante meter vloeroppervlak te helpen.

Gelijk speelveld
Logische concurrenten als Blokker, Hema, Etos, Kruidvat en Staarink hebben aangegeven dat ze echt niet tegen te komst van Action zijn, maar dat ze wel eerlijke verhoudingen eisen. Bij vestiging aan de Barend Ubbinkweg zou Action niet alleen veel goedkopere vierkante meters hebben dan de andere zaken, maar bovendien hebben ze dan geen betaald parkeren voor de deur, en dat ervaren ze als oneerlijke concurrentie. Bouman: ‘Het college wil van de komst van Action een kans in plaats van een bedreiging maken. Action kan gaan zorgen voor veel extra trek in onze binnenstad, en daar kunnen alle anderen ook beter van worden. Wie bij Action niet slaagt, die loopt dan straks makkelijk even binnen bij Paul Staarink. Zo gaat dat.’

Niet vergeten
Bouman vervolgt: ‘We moeten niet vergeten dat we nog maar kort geleden met z’n allen grote zorgen hadden over de toekomst van onze binnenstad. Eén op de vijf winkelpanden stond toen leeg , dat is nu een op de tien. Het college wil nu eerst het kernwinkelgebied verder versterken’. De nieuwe wethouder Marleen Huizingh daarover: ‘De markt moet zelf zijn werk doen, maar wij zullen kansen zoeken. Met een vriendelijk en open vestigingsklimaat, een korte lijn met het college en meedenkend. Maar ook met een visie van wat mag en zonder ja en amen te zeggen. Doel is om de binnenstad verder gevuld te krijgen met een combinatie van winkelketens en kleine maar fijne winkeltjes. Action past prima in die filosofie’.

Wordt vervolgd!

U bent hier