h

SP stelt vragen over cijfers begroting

27 september 2011

SP stelt vragen over cijfers begroting

SP-fractievoorzitter Petra Senhorst wil de oorzaak weten van een rekenfout in de begroting en hoe ervoor gezorgd gaat worden dat het hierdoor gebleken tekort van 3 ton weggewerkt kan worden.

VRAGEN OVER FOUT MET NADELIG STRUCTUREEL BEGROTINGSEFFECT

Doesburg, 25 september 2011

Geacht college,

U heeft de raad op 21 september geïnformeerd over een geconstateerde fout in de begroting van het lopende jaar met een structureel nadelig gevolg van bijna 300.000 euro. De SP is erg verbaasd over dit slechte nieuws en heeft op dit moment een aantal vragen. Die willen wij zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk a.s. donderdag in de gemeenteraad beantwoord hebben.

• Kunt u verklaren waarom de nu geconstateerde fout niet eerder aan het licht is gekomen? Wat is hier de taak en verantwoordelijkheid van de interne controlefunctie, die van de gemeentelijke accountant en die van de provincie als toezichthouder? Had er, kortom, niet veel eerder ergens een alarm moeten afgaan?
• U geeft aan dat de vervroegde aflossing van doorgeleend geld verkeerd is verwerkt in de begroting en dat een basale interne controle niet goed is uitgevoerd. In hoeverre bestaat de kans dat er meer van dit soort fouten gemaakt zijn? Welke acties heeft het college uitgezet om volledige zekerheid te verkrijgen over de betrouwbaarheid van het geheel van de huidige cijfers?
• U geeft aan dat u maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Heeft u zich over de te nemen maatregelen laten adviseren door een deskundige derde partij? Zo neen, bestaat daar dan niet voldoende aanleiding toe?
• U vermeldt dat u op de ontstane situatie onvoldoende heeft kunnen anticiperen vanuit het project Begroting in Balans 2 (BIB-2). Dit bevreemdt de SP-fractie. Er is de nodige tijd verstreken sinds de aankondiging van deze tweede ronde in het kader van de voorgenomen bezuinigingstaak. Dit moet inmiddels toch een aantal concrete voorstellen hebben opgeleverd? Wij verzoeken u om zich nader te verklaren omtrent de actuele stand van zaken bij BIB-2.

De afgelopen jaren was sprake van een zorgvuldig en behoedzaam financieel beleid dat de gemeente in staat stelde om de kwaliteit van leven in onze stad te behouden ondanks de snoeiharde bezuinigingen vanuit Den Haag. Wij willen dat deze traditie wordt voortgezet en dat het college nu alles op alles om de dreigende tekorten snel, adequaat en verantwoord op te vangen en dat U zodanige maatregelen neemt dat aan de gemeenteraad de komende maand een sluitende meerjarenbegroting 2012-2015 ter vaststelling zal worden aangeboden.

Hoogachtend, namens mijn fractie,
Petra Senhorst, fractievoorzitter SP

U bent hier