Meer Doesburgers aan het werk, maar grote zorgen over de toekomst
Meer Doesburgers aan het werk, maar grote zorgen over de toekomst
Uitstroom naar werk loopt goed, maar wethouder Willem Bouman voorziet grote problemen door rijkskorting op geld voor begeleiding van werklozen uit de bijstand.
Het aantal bijstandsgerechtigden is in de Doesburg de laatste maanden verder teruggelopen. Desondanks komt Doesburg in 2011 naar verwachting 460.000 euro tekort op de bijstandsuitkeringen. De manier waarop het Rijk de middelen voor de bijstandverstrekking verdeelt over de gemeenten is grillig. Om mogelijke tegenvallers op te vangen nam de gemeente tevoren in de begroting een nadeelbedrag op. En dat komt nu goed uit.
Wethouder Willem Bouman prijst zich nu gelukkig dat Doesburg dit extra geld opzij heeft gezet (het gaat om ruim 3 ton). "Het tekort is nu op te vangen. Een gemeente moet de eerste 10 procent van een overschrijding zelf betalen. Het meerdere vergoedt het rijk. De 140.000 euro die we daarna nog tekort komen kunnen we claimen bij het Rijk". In Doesburg maken nu 219 mensen gebruik van een bijstandsuitkering. In totaal gaat in Doesburg ruim 3,5 miljoen euro om aan uitkeringen.
Grote zorg heeft wethouder Bouman over de mogelijkheden die de gemeente houdt om mensen met een uitkering te begeleiden naar werk, door ze bijvoorbeeld trainingen te geven. De subsidie die de rijksoverheid daarvoor geeft, het participatiebudget, gaat fors omlaag. Vorig jaar kreeg de stad 1,4 miljoen, dit jaar 1,1 miljoen en komend jaar nog 6 ton. „We voorzien grote problemen. We zullen scherp aan de wind moeten varen om mensen nog fatsoenlijk te kunnen begeleiden. Ik sluit niet uit dat we met voorzieningen moeten stoppen. En dat we minder individueel kunnen doen, en meer collectief begeleiding moeten geven. Het wordt allemaal echt lastig.”
Bouman vindt het heel vervelend dat het zo loopt, omdat volgens hem goede resultaten behaald worden. „Vorig jaar hebben vijftien begeleide mensen werk gevonden. Slechts één van hen is weer teruggevallen op een uitkering.” Dit jaar zijn al 22 mensen met een uitkering begeleid naar werk.
Als SP’er vindt Bouman het ook een zeer slechte zaak dat de rijksoverheid het minimabeleid uitkleedt. Nu nog kan iemand met een inkomen tot 120 procent van het minimum een beroep doen op een extraatje van de gemeente, dat gaat naar 110 procent. De groep duie daartussen zit mag dus niet langer gebruik maken van onze goedkope aanvullende ziektekostenverzekering. Het Rijk verbiedt dit, en het geld dat wordt bespaard gaat rechtstreeks naar het rijk.