h

"Wmo-geld keihard nodig voor onze ouderen"

15 oktober 2011

"Wmo-geld keihard nodig voor onze ouderen"

Wethouder Bouman pareert kritiek uit de raad dat extra Wmo-geld niet zou hoeven worden geoormerkt.

Vanaf 2012 krijgt Doesburg er jaarlijks 125.000 euro bij voor de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Het college wil dit geld beschikbaar houden voor de doelgroep (onze ouderen en hulpbehoevenden) en niet in de grote pot laten terechtkomen. SP-wethouder Willem Bouman: "Al jaren krijgt Doesburg van het Rijk te weinig geld voor de Wmo. Nu krijgen we er dus 125.000 euro bij, maar die zullen we direct weer moeten inzetten voor de thuiszorg, voor ontmoeting en dagopvang, voor ouderenvervoer, voor begeleiding van kwetsbare mensen, voor een boodschappendienst, enz. Doel bij dit alles is ervoor te zorgen dat een groeiende aantal ouderen zelfstandig kan blijven wonen in de eigen wijk".

Vanuit de raad komt nu kritiek. D66 wil met het geld toekomstige begrotingstekorten afdekken en pas later bezien of het wel echt nodig is voor de Wmo. Ook Stadspartij Doesburg plaatst vraagtekens bij de noodzaak van het oormerken van het geld en wil dat het college er eerst nog eens goed naar kijkt. De PvdA vraagt om aanvullende informatie. Willem Bouman is echter duidelijk: “Die 125.000 euro extra is gewoon keihard nodig voor de Wmo. Als je die nu niet reserveert en zegt: 'we zien later wel', dan ben je in feite gewoon aan het bezuinigen op onze meest kwetsbare inwoners. En dat krijg je op termijn als een boemerang terug via een toenemende zorgvraag en extra ellende vanwege het ontbreken van goede voorzieningen".

De SP laat weten vierkant achter het collegevoorstel te staan. Raadslid Atalay Sahin, tevens werkzaam in de jeugdzorg: "Vergeet niet dat er nog veel meer taken op de gemeente afkomen, zoals de AWBZ-begeleiding en de jeugdzorg. Met direct een bezuiniging eroverheen! Dan is het belangrijk dat de gemeente de zaken waar ze nu al verantwoordelijk voor is zo goed mogelijk op orde heeft. De voorzieningen waar het college nu aan werkt zijn ook weer nodig om de nieuwe taken op te kunnen vangen".

Donderdag 27 oktober neemt de gemeenteraad een beslissing. Ook GroenLinks heeft inmiddels aangegeven overtuigd te zijn van het belang van het oormerken van het Wmo-geld.

U bent hier