h

‘Nu in gesprek met ondernemers en bevolking’

6 mei 2012

‘Nu in gesprek met ondernemers en bevolking’

De SP wil een open en eerlijke discussie over de toekomst van de detailhandel in Doesburg. SP-raadslid Anita Nieuwenhuis vindt dat de ondernemers in de binnenstad zich nu moeten uitspreken. Ook wil ze dat de bevolking van Doesburg wordt betrokken bij de vraag hoe de economie van de binnenstad het best kan worden versterkt.

Mogen concurrerende winkels zich voortaan ook vestigen buiten de singels, of blijft de gemeente het kernwinkelgebied beschermen en inzetten op versterking van binnenuit? Het debat hierover vindt nu alleen plaats in de gemeenteraad, en dat is naar mening van de SP veel te smal. De politiek moet nu eerst het gesprek aangaan met de ondernemers in onze binnenstad. Bovendien heeft de rest van Doesburg er ook een mening over, die moet eveneens gehoord worden. Nieuwenhuis verzoekt het college daartoe de initiatieven te nemen.

In 2009 besloot het gemeentebestuur om de leegstand in het kernwinkelgebied te gaan aanpakken en in te zetten op vestiging van nieuwe winkels in de binnenstad. Met name de modebranche werd als kansrijk beoordeeld, en dat is in de praktijk ook gebleken, er zijn sindsdien enkele kledingzaken bijgekomen. Ook landelijke ketens als Hema en Scapino kwamen naar Doesburg. De leegstand liep terug van 20 naar 10 procent, maar het kernwinkelgebied blijft kwetsbaar, zegt o.a. de Kamer van Koophandel. Dit alles zou pleiten voor voortzetting van het gevoerde beleid.

Nu hebben Action en Only for Men ook interesse getoond voor Doesburg. Het college praat met Action over vestiging in de huidige bibliotheek, juist ook omdat het een publiekstrekker is die de binnenstad zal kunnen helpen versterken. Het gebouw aan de Zandbergstraat kan worden uitgebreid om de vierkante meters te halen die men nodig acht. Voor de SP is dat bespreekbaar, mits er voor de bibliotheek een goede oplossing komt. En Only for Men is ook welkom, maar dan wel gewoon in het kernwinkelgebied. Die winkel is namelijk niet dermate exclusief dat dit vestiging buiten de binnenstad rechtvaardigt.

Kijkend naar de toekomst zegt Anita Nieuwenhuis: "De trend naar de grotere vloeroppervlakken zet zich voort en Doesburg moet daar naar mijn mening verstandig op inspelen. Dat kan door in de binnenstad verkoopruimtes samen te voegen, uit te breiden en waar nodig via bestemmingswijziging of nieuwbouw nieuwe ruimtes toe te voegen. De mogelijkheden zijn er. Op die manier blijven we actief inspelen op nieuwe ontwikkelingen, houden we de concurrentie eerlijk en werken we verder aan een economisch sterke binnenstad waar we met z’n allen graag vertoeven."

U bent hier