parel van de beschaafde samenleving gesloopt
parel van de beschaafde samenleving gesloopt
De 'herstructurering' bij de sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven betekent in feite de ontmanteling van het bedrijf. Het werk gaat naar marktpartijen, Presikhaaf wordt een bedrijf dat voor de gemeenten mensen gaat plaatsen bij ondernemers en de gemeenten doen daar dan geld bij. Ondanks de val van het kabinet gaat de ontwikkeling gewoon door en de onzekerheid is groot.
Presikhaaf Bedrijven (PB) moet als gevolg van het rijksbeleid (wwnv) herstructuren, net als alle andere sw-bedrijven in Nederland. Het Rijk gaat de subsidie per sw-plaats namelijk fors terugbrengen (van 27.000 naar 22.000 p.j.), waardoor er voor PB een acute noodzaak gaat ontstaan om mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgevers onder te brengen, waarbij de gedachte is dat werkgevers gaan bijdragen in de kosten per sw-werknemer. Om toekomstige risico's, en die zijn enorm, voor PB te vermijden worden bedrijven die nu nog onder PB vallen in de markt gezet (verkoop, joint ventures). Ook langs die weg gaan veel van de huidige PB-werknemers naar de reguliere marktsector. De sw-ers die op dit moment een vast contract hebben behouden hun CAO-rechten, maar niet de zekerheid van hun werkplek. Hoe dat gaat uitpakken is zeer onzeker, velen vrezen ergens terecht te komen waar men het niet gaat redden en voor een leven 'achter de geraniums'. En wat als het Rijk in de volgende bezuinigingsronde besluit om in te grijpen in de CAO-rechten? Ook daarover maken mensen zich grote zorgen. Nieuwe instroom in de wsw (beschutte werkomgeving) wordt nog maar voor een klein deel van de normale toestroom mogelijk, er geldt straks een zeer strenge selectie. Alle andere mensen komen er niet meer in en gaan onder de werking van de nieuwe Wwnv vallen.
Het geld dat Presikaaaf bedrijven nu (namens de gemeenten) heeft aangevraagd is in feite een ordinaire gifbeker die het Rijk aan de gemeenten (eigenaren en risicodragers van de Gemeenschappelijke Regelingen waarop de sw-bedrijven draaien) nu voorzet. Er is 400 miljoen beschikbaar, PB mag daarvan 11.9 miljoen aanvragen. Er moet een 25% eigen bijdrage bij, dat zorgt dan in totaal voor een bedrag van 15,6 miljoen. Dat bedrag is verre van toereikend voor het totaal van de 'herstructureringsoperatie' die al gauw 24 miljoen zal vergen, waarna bovendien een zeer onzekere toekomst zal volgen. Landsbreed worden op dit moment operaties in gang gezet om faillissementen te voorkomen, die ten koste gaan van de gemeenten, de sociale werkplaatsen, maar vooral van de mensen met een beperking die tot nu toe in in dit land mochten rekenen op de mogelijkheid van volwaardig participeren in de samenleving, in de vorm van een fatsoenlijk betaalde baan, ook al kon men daarvoor geen 100% arbeidsprestatie leveren. Daarvoor in de plaats komt een regeling (wet werken naar vermogen) die mensen terugwerpt op hun eigen, beperkte, mogelijkheden. Die mensen dat zogenaamde 'werken naar vermogen' helemaal niet garandeert en bovendien de 'beloning naar vermogen' introduceert: minder arbeidsprestatie betekent minder verdienen, hetgeen ertoe zal leiden dat mensen straks zelfs gedwongen gaan worden om onder het minimum te gaan werken. Zo vergaat het de parel van de beschaafde samenleving, die nu nog wsw heet.