h

Blijf gebruik maken van onze talenten!

22 juni 2012

Blijf gebruik maken van onze talenten!

Met ontslag bedreigde SW-ers richten een dringende oproep tot het bestuur van Presikhaaf Bedrijven om terug te keren van de ingeslagen weg: 'Draai de maatregel terug om 92 mensen te ontslaan en blijf gebruik maken van onze talenten!'

ABVAKABO FNV heeft op 20 juni j.l. een discussieavond georganiseerd over het besluit van het algemeen bestuur van Presikhaaf Bedrijven om tijdelijke arbeidsovereenkomsten niet om te zetten in vaste arbeidsovereenkomsten.

Met deze discussieavond wil de vakbond invloed uitoefenen op de discussie binnen het algemeen bestuur over het terugdraaien van de ontslagen. Het algemeen bestuur neemt daarover op woensdag 27 juni een besluit. Ook konden de betroffen medewerkers vertellen welk impact het ontslag op hen heeft en wat de gevolgen voor hen betekenen.

Over dit besluit en de gevolgen ervan voor de betrokken medewerkers en de samenleving werd gediscussieerd door een gezelschap bestaande uit politici van PvdA, SP, Groen Links en CDA, OR-leden, kaderleden van de vakbonden ABVAKABO FNV en CNV, betrokken medewerkers die ontslagen zijn of ontslag krijgen en een vakbondsbestuurder van de ABVAKABO FNV.
Helaas waren de partijen die de beslissing van het bestuur ondersteunen nagenoeg niet aanwezig. Kennelijk vonden ze het niet nodig en konden deze beslissing niet uitleggen.

Tijdens de avond werd duidelijk dat de reden voor het besluit van het bestuur om 92 (op termijn in totaal zelfs 343) medewerkers geen vast contract aan te bieden door het terugdraaien van de bezuinigingen is vervallen. Deze mensen willen graag werken maar zijn nagenoeg kansloos op de arbeidsmarkt en vallen terug in de bijstand. Tussen het moment waarop ze te horen kregen dat hun contract niet verlengd werd en het moment waarop ze tijdelijk hulp aangeboden krijgen zit twee maanden.

De mensen komen vervolgens weer onderaan op de wachtlijst terecht en kunnen te maken krijgen met aangescherpte herindicatie eisen waardoor een deel van hen niet meer in aanmerking komt voor een arbeidsplaats in de sociale werkvoorziening. Daardoor zijn opeens veel minder mensen aangewezen op de Sociale Werkvoorziening. Het zgn Lourdeseffect.

Het is cynisch dat de deze wet de naam Wet Werken naar Vermogen heeft. Mensen die willen werken mogen niet werken. Doordat ze maximaal drie jaar een tijdelijk contact krijgen ontstaat er uiteindelijk een banencarrousel waarbij op den duur geen enkele medewerker nog een vaste baan heeft.

De bijeenkomst op deze avond liet de mensen achter de cijfers zien en hoe belangrijk het is dat mensen met een arbeidshandicap een vaste baan krijgen en houden. De sociale werkvoorziening is indertijd opgezet om deze groep werknemers te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt.

De oproep aan het bestuur was: Heroverweeg het besluit en blijf gebruik maken van onze talenten!

U bent hier