h

Topbestuurder Attent krijgt ietsje minder

7 oktober 2012

Topbestuurder Attent krijgt ietsje minder

Topbestuurder Joke Siraa van zorgaanbieder Attent moet met haar salaris terug naar de Balkenende-norm. De thuiszorg wordt nieuw aanbesteed en Doesburg heeft samen met andere regiogemeenten nu een bovengrens ingesteld die vanaf 2013 gaat gelden. Siraa ziet zich nu gedwongen om een deel van haar riante inkomen in te leveren.

Reden is dat Attent anders geen hulp bij het huishouden meer mag leveren aan thuiszorgclienten in Doesburg. Samen met de andere gemeenten in de regio Arnhem eiste Doesburg dat het bestuurderssalaris niet boven de Balkenende-norm van € 193.000 zou liggen. Om daaraan te voldoen gaat het salaris nu € 11.000 per jaar omlaag. Er zijn mensen in Doesburg die van dat bedrag alleen al een heel jaar moeten zien rond te komen. Siraa vindt het niet eerlijk, en stelt dat zorgaanbieders drie jaar de tijd zouden moeten krijgen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Je moet maar durven.

€ 1 meer voor laagstbetaalde thuiszorgmedewerker
Op initiatief van SP-wethouder Willem Bouman stelt de gemeente Doesburg nieuwe eisen aan de thuiszorg. Zo moeten instellingen aan de laagstbetaalde medewerkers een euro per uur meer gaan betalen. Doesburg wil op die manier bereiken dat het werken in de zorg aantrekkelijker wordt, want er dreigt in de toekomst een tekort aan werkkrachten. Alles kan binnen de standaardtarieven die de gemeenteraad in oktober naar verwachting zal vaststellen. Andere gemeenten in de regio zijn bezig om flink te bezuinigen op de thuiszorg. Dat doen ze door mensen vanuit de reguliere thuiszorg naar de alfahulp te pushen. Alfahulpen zijn goedkoper voor de gemeente, want ze zijn niet verzekerd zoals gewone werknemers, en kennen geen pensioenopbouw.

U bent hier