h

Thuiszorgmedewerkers starten actie tegen kabinetsplannen:

12 december 2012

Thuiszorgmedewerkers starten actie tegen kabinetsplannen:

Comite Zorg voor Elkaar
De nieuwe kabinetsplannen pakken desastreus uit voor zorg voor ouderen, mensen met een beperkingen en chronisch zieken. Thuiszorgmedewerkers zijn boos en bezorgd over het lot van de mensen waarvoor ze nu nog zorgen maar in de nabije toekomst niet meer. Deze signalen waren aanleiding voor de SP voor een actiebijeenkomst. Daarop hebben de thuiszorgmedewerkers het comité Zorg voor Elkaar opgericht.

In Doesburg zijn er 300 mensen die hulp bij het huishouden ontvangen. Voor hen zijn de plannen rampzalig, omdat deze hulp bij huishouden grotendeels afgeschaft wordt. Daarnaast krijgen de gemeentes meer zorgtaken voor slechts van het geld wat nu beschikbaar is. Ook wordt de verpleging overgeheveld van AWBZ naar de zorgverzekeraars en wordt er alleen nog maar zware zorg toegestaan in zorginstellingen. Thuiszorgmedewerkster Heidi Melissen: “Met andere woorden: een groot deel van de ouderen kunnen nergens meer rekenen op zorg: niet in het verzorgings- of verpleeghuis en niet thuis.

Het beroep dat gedaan wordt op mantelzorgers zal groeien. Er zijn in Nederland ongeveer 2,5 miljoen mantelzorgers. Dit doen zij vrijwillig, maar in de toekomst zal er sprake zijn van gedwongen mantelzorg omdat er niets anders voor handen is. Dit zet familiebanden onder druk , dwingt ook minderjarige kinderen zorgtaken te doen voor hun ouders, en leidt tot overbelasting van mantelzorgers.

De komende weken zullen zorgmedewerkers hun klanten vragen wat het voor hen betekent hun hulp straks niet meer mag komen. Op 15 december zal het comité actie voeren in de binnenstad op de Driesprong.

Het actiecomité roept iedereen op zich aan te sluiten bij de protestactie. Aansluiten kan via Facebook Zorg voor Elkaar Doesburg, danwel via email: zorgvoorelkaardoesburg@gmail.com

U bent hier