h

RAAD UNANIEM VOOR UITBOUWEN SAMENWERKING

29 maart 2013

RAAD UNANIEM VOOR UITBOUWEN SAMENWERKING

De gemeenteraad bevestigde gisteravond de ingezette lijn om de regionale samenwerking op het gebied van werk, zorg en jeugd verder uit te bouwen. Het college brengt in beeld welke samenwerkingsverbanden mogelijk zijn en in welk(e) daarvan beste kansen liggen.

Doesburg zal in de komende maanden de keuze gaan maken om het zwaartepunt van de samenwerking te leggen in de regio Arnhem, de regio Achterhoek, of in een specifiek cluster van gemeenten (Liemers, of iets als Doesburg-Bronckhorst-Brummen-Zutphen).

Aanleiding voor de discussie was een ingediende motie van Stadspartij Doesburg en SP, die samen de raad een stevige, afwijzende uitspraak wilden laten doen over het streven van de landelijke VVD-PvdA-regering om uitsluitend gemeenten van 100.000+ te gaan vormen. Andere partijen, waaronder coalitiepartij D66, wilden niet zo'n uitspraak doen. Ze stellen dat het zo'n vaart niet zal lopen met de herindelingsplannen van Den Haag en baseren zich daarbij op uitlatingen van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De meningen over de ernst en impact van die uitspraken blijken verdeeld.

Besloten werd om het voor nu te laten bij het zoeken naar een alternatief voor fusie van gemeenten, en dat is het vormen van grotere verbanden voor regionale samenwerking. Het college bereidt nu een voorstel voor waarover de gemeenteraad zich uiterlijk eind mei kan uitspreken.

De landelijke Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat de discussie over gemeentelijke schaalgrootte nu gestaakt moet worden en dat gemeenten nu eerst de kans moeten krijgen om samen de komende nieuwe gemeentelijke taken (Participatiewet, Jeugdwet, Zorg/Begeleiding AWBZ) goed op te pakken. Aan alle gemeenten is nu gevraagd om voor 31 mei aanstaande helderheid geven over hoe ze de toekomstige samenwerking willen vormgeven. Daar gaat Doesburg nu eendrachtig mee aan de slag.

U bent hier