h

HANDEN THUIS RUTTE!

8 april 2013

HANDEN THUIS RUTTE!

SP-er Martijn van Butselaar doet verslag van de manifestatie HANDEN THUIS RUTTE! in Den Haag. Een zeer succesvol begin van de grote strijd die komen gaat.

Afgelopen zaterdag zijn we onder leiding van Zorg voor elkaar Doesburg naar Den Haag geweest om te demonstreren tegen de plannen van het Kabinet Rutte om de thuiszorg af te breken!
AbvaKabo FNV had deze dag goed georganiseerd om te beginnen met de bus. Deze stond netjes om half negen klaar bij de Linie, waar ik al kon zien dat iedereen er zin in had om er een leuke maar vooral effectieve dag van te maken.
Toen we aankwamen en ik naar links keek richting Malieveld dacht ik “dit is het toch niet, die paar honderd man” maar toen ik naar rechts keek waar de bussen moesten worden geparkeerd werd ik gelijk weer vrolijk want zag al een stoet aan komen zetten van ongeveer duizend man.
Bij het Malieveld hebben we eerst een foto genomen met uitgebeeld in mensen de cijfers 100.000, dit zijn namelijk het aantal mensen dat door dit beleid hun baan gaat verliezen.
Na wat toespraken en het oefenen van de leus “Handen af Rutte” zijn we via de stad richting de Lange Voorhout vertrokken, wat een behoorlijk indrukwekkende stoet was en dus ook veel toeschouwers trok. Hier aangekomen werd er wederom goed voor ons gezorgd! Soep, broodjes warme worst, koffie etc. werden er uitgedeeld wat rond het middag uur de mens even goed deed.
Lilian Marijnissen was op de Lange Voorhout de gespreksleidster en zorgde ervoor dat er een goed en gestructureerd programma was. Hier kreeg de staatssecretaris Van Rijn zo’n 140.000 handtekeningen aangeboden van een afvaardiging van de thuiszorg. Hierop reageerde hij met : “dat hij ging praten en luisteren naar de mensen maar de bezuinigen zoals hij ze zag moesten wel worden doorgevoerd”, wat natuurlijk onder een hoop lawaai werd weggehoond. Roemer weerlegde dit ook toen hij werd gevraagd om een uitspraak hierover te doen: ‘Deze bezuiniging zal op andere plekken veel meer gaan kosten! Mensen die zorg nodig hebben, zijn niet opeens beter. Schaf de marktwerking af, dat levert minimaal 2 miljard op! Los de verspilling van medicijnen, hulpmiddelen en verbandmiddelen op, er wordt veel te veel ongebruikt weggegooid. En wat te denken van de winsten van de zorgverzekeraars! Haal het geld waar het zit.'
Ook AbvaKabo FNV heeft de toezegging gedaan dat we gewoon doorgaan dat dit belachelijke akkoord van tafel is.
Na de demonstratie gingen we weer met de mensen van de thuiszorg en de mensen die de actie ondersteunden met een voldaan gevoel naar huisen was het dus een goede dag. Wat wel opviel was dat ervan uit andere partijen dan de SP , zowel plaatselijk als landelijk, weinig tot geen fysieke steun was bij deze actie verzorgt door de thuiszorg. Dus de politiek kiest letterlijk kleur!

Martijn van Butselaar

U bent hier