h

SP eist duidelijkheid voor sociale werkplaatsen

26 september 2014

SP eist duidelijkheid voor sociale werkplaatsen

Mensen die in of voor de sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven werken vrezen voor hun baan met het verdwijnen van Wet Sociale Werkvoorziening per 1 januari 2015.

Vooral mensen met met een tijdelijk contract dreigen tussen wal en schip te vallen en zijn bang voor hun toekomst. “Hoe gaat het straks verder? Moet ik weer achter de geraniums gaan zitten?” “Het is niet meer leuk om naar je werk te gaan. Het zou zomaar eens de laatste dag kunnen zijn.” Het zijn enkele uitspraken die de angst verwoorden van mensen die bang zijn om straks weer in de bijstand te vervallen.

Daarom eist de SP van gemeente Doesburg het volgende,

  • Zorg voor kwaliteit voor het werk.
  • Dat er een einde komt aan tijdelijke contracten.
  • Een einde aan werken zonder loon en draaideurconstructies.
  • Inspraak van de gemeenteraad voor er beslissingen worden genomen door het bestuur van Presikhaaf Bedrijven.

Wethouder Bollen heeft inmiddels toegezegd dat de gemeenteraad eerst over de te nemen beslissingen gesproken moet worden, dat is een goede ontwikkeling. Maar we moeten blijven waken voor de kwaliteit van de banen die mensen straks aangeboden krijgen en of hen dit nog voldoende beschutting biedt. De beslissing over tijdelijke contracten is uitgesteld totdat de financiële gevolgen voor de gemeentes duidelijk zijn.

De wethouder wil blijven overleggen en bespreken hoe het deze kwetsbare groepen zal vergaan, dat waardeert de SP ten zeerste. Aan de gemeenteraad willen we vragen om hierover in gesprek te blijven en niet teveel op de lange baan te schuiven. Er moet duidelijkheid komen en als in maart geconcludeerd moet worden dat het niet goed is gegaan is het te laat. Juist door nu alle scenario's te overzien, kan veel narigheid voorkomen worden.

Het gaat hier om de toekomst van een groep kwetsbare mensen die niets liever willen dan meedoen in deze maatschappij. Zij verdienen het om in een beschutte omgeving in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

 

U bent hier