h

SP wil de restaurantvoorziening IJsselzicht behouden.

16 februari 2015

SP wil de restaurantvoorziening IJsselzicht behouden.

Foto: SP

Attent heeft te kennen gegeven per 1 juli 2015 zich terug te trekken uit IJsselzicht. Dit betekent dat het zorgcomplex een gewoon wooncomplex wordt. Dit is een ongewenste ontwikkeling vindt de SP Doesburg, want de mensen die er wonen hebben wel degelijk behoeften aan die zorgvoorzieningen. De SP vraagt zich af hoe de gemeente Doesburg hoe ze ontstane ‘zorggat’ gaat oplossen. Ook vraagt ze specifiek om de restaurantvoorziening, dat een belangrijke sociale functie heeft, te behouden.

Hetzelfde is gebeurd bij Maartenshof, maar dit is nog ingrijpender. Bewoners raken niet alleen de zorg van Attent kwijt maar ook de restaurantvoorziening, de centrale keuken en de gezamenlijke ruimte voor sociale contacten.

Afgelopen zaterdag ging de SP poolshoogte nemen bij de bewoners.SP voorzitter Patrick Ott: “Een mevrouw vertelt juist van Maartenshof verhuisd te zijn naar IJsselzicht om de betere voorzieningen daar. Nu Attent de bewoners van IJsselzicht in de kou laat staan lijkt dit voor niets te zijn geweest. De bewoners moeten zo dadelijk voor hun eigen maaltijden zorgen. En als het restaurant opgeheven wordt verdwijnt ook de mogelijkheid om met medebewoners een kopje koffie te drinken, een kaartje te leggen of andere sociale activiteiten te ondernemen”.

Veel bewoners zijn zo hulpbehoevend dat het ronduit gevaarlijk is dat alle toezicht verdwijnt. Alle bewoners hebben huishoudelijke, en velen persoonlijke hulp nodig bij de dagelijkse handelingen. De SP vraagt zich af hoe dit opgelost gaat worden. De bewoners zijn woedend en zijn zelf al tot actie over gegaan. Er is een bewonerscommissie opgericht en er worden handtekeningen opgehaald om woonservice IJsselland te overtuigen hen in ieder geval de restaurantvoorziening te laten behouden.

De SP doet een dringend beroep op het College van Doesburg en Woonservice IJsselland om het ontstane ‘zorggat’ op te lossen . Het is aan gemeente Doesburg om te zorgen dat de bewoners van zowel Maartenshof als IJsselzicht de zorg krijgen die zij nodig hebben en dat rekening wordt gehouden met sociale interactie. De SP vraagt ook aan de gemeente om samen met IJsselland ervoor te zorgen dat de restaurantvoorziening overeind blijft en dat meer buurtgenoten hiervan gebruik kunnen gaan maken.

U bent hier