h

Doesburg zorgt voor schijnveiligheid

19 september 2015

Doesburg zorgt voor schijnveiligheid

Foto: Patrick Ott

De SP Doesburg krijgt regelmatig signalen dat het fietsverbod op zaterdag in het centrum niet wordt gerespecteerd. Daarom vroegen wij de wethouder naar het handhavingsbeleid bij dit verbod. Het antwoord schokte ons, de wethouder kan en wil niet handhaven.

De SP stelt vast dat hiermee een schijnveiligheid wordt gecreëerd. Mensen gaan ervan uit dat ze rustig door het centrum kunnen wandelen en hun kinderen daar ook wat vrijheid kunnen geven. Niets is minder waar. Zeer regelmatig komen er fietsen en ook bromfietsen door, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Een mevrouw vertelt, “Ik sta even te praten met een kennisje voor Albert Heyn terwijl mijn dochter van vier om heen kruimelt. Komt er ineens een brommer vlak langs ons op waarvan ik erg schrok omdat je dit op zaterdag niet verwacht. En als je mensen erop aan spreekt reageren ze niet of je krijgt een grote mond. Bovendien is dit toch een politietaak?”

Een meneer moppert. “Ze kunnen die borden beter weghalen. Als er toch niet op wordt gelet wordt er gewoon doorgereden met alle gevaar dat er wat van komt. Moeten er eerst ongelukken gebeuren?”

We hebben de vraag aan de wethouder voorgelegd wat het handhavingsbeleid hierin was. Wethouder Jansen was zoals gebruikelijk ongenuanceerd. “De politie heeft andere prioriteiten en ik zelf ga ik er niet staan.” De SP vindt dit geen goed signaal naar de burgers en vraagt de gemeente met klem om een duidelijke keuze te maken. Of erop toezien dat er gehandhaafd wordt óf de verbodsborden te verwijderen zodat de mensen er niet vanuit gaan dat zij rustig door de winkelstraat kunnen wandelen.
Om dit kracht bij te zetten heeft de SP bij de bestaande borden een extra onderschrift geplaatst, zie foto.

Het maakt niet uit.
De gemeente
wil toch niet handhaven.

Ouders, houd uw kinderen in de gaten.

 

Foto: Patrick Ott

U bent hier