h

Mantelzorgcompliment verdubbeld

21 oktober 2015

Mantelzorgcompliment verdubbeld

De SP noemde het eerste voorstel van het college voor het mantelzorg compliment beschamend voor Doesburg. Gelukkig was een meerderheid van de raad het hier mee eens en wethouder Bollen heeft het voorstel te herzien waardoor mantelzorgers gewaardeerd worden.

De opmerkingen van de SP, VVD en andere partijen leidde ertoe dat het College de plannen moest herzien. In de ogen van de SP behoren mantelzorgers, die in deze participatie maatschappij een steeds zwaarder en soms bijna onmogelijk last op hun schouders krijgen, daarvoor een respectvolle en een waardige beloning te krijgen. De 50 euro voor volwassen en 25 euro voor minderjarige mantelzorgers was dat in de ogen van de SP zeker niet.

Het college werd gevraagd om te kijken hoe omliggende gemeenten het mantelzorg compliment verstrekken. Gemeenten als Bronckhorst en Westervoort hadden beduidend meer over voor hun mantelzorgers. Ook vroegen wij ons af of het verwachtte aantal van 300 mantelzorgers wel reëel was.

We zijn blij om te melden dat onze bedenkingen gehonoreerd zijn. Als eerste is het compliment verdubbeld naar 100 euro voor volwassen en 50 euro voor minderjarige mantelzorgers. Zeker voor deze laatste groep zijn wij blij, want de zorg voor een ziek of gehandicapt familielid is een zware last die kinderen eigenlijk niet zouden moeten hebben te dragen.

Verder is het aantal verwachtte mantelzorgers terug geschroefd naar 200 en is de datum tot wanneer degenen die mantelzorg compliment aan kunnen vragen voor zijn of haar mantelzorger verlegd van 15 oktober naar 1 december.

Wij danken de andere partijen die dit wat nettere compliment mogelijk hebben gemaakt. En roept het college op in het vervolg de mantelzorgers te waarderen voor de last die zei moeten dragen.

 

U bent hier