h

Opinie: Over de ruggen van Chronisch zieken en gehandicapten

25 november 2015

Opinie: Over de ruggen van Chronisch zieken en gehandicapten

Sinds 1 januari 2015 zijn de WTCG regelingen, tegemoetkomingen voor bijzondere ziektekosten voor chronisch zieken en gehandicapten, overgeheveld naar de gemeenten. SP Doesburg heeft vraagtekens bij de uitvoering in onze gemeente van deze regelingen.

Tot en met 2014 hadden chronisch zieken en gehandicapten via het C.A.K. recht op een tegemoetkoming voor extra medische kosten. Dit bedrag kon oplopen tot € 514,00 per jaar. Hiermee konden zei medische hulpmiddelen betalen die niet door de zorgverzekering werden vergoed. De regering heeft deze landelijke regeling geschrapt en doorgeschoven naar de gemeentes die nu voor de uitvoering moeten zorgen.

Het college van de gemeente Doesburg heeft een regeling met zorgverzekeraar Menzis. De Chronisch ziek en gehandicapten worden gecompenseerd via een collectieve zorgverzekering bij Menzis. Dit betreft de basis verzekering met daarbij het duurste aanvullende verzekeringspakket. Dit betekend een extra zware maandelijkse aanslag op de financiën.

De SP is van mening dat men hierdoor te duur verzekerd is, maar ook is er geen vrijheid meer voor het kiezen van zorgverzekeraar. Gemeente Doesburg stelt in antwoorden op onze schriftelijke vragen: dat niemand verplicht is om deze verzekering aan te gaan. Maar door het niet aan gaan kan men niet meer in aanmerking komen voor compensaties voor hoge ziektekosten. Mensen die in financiële problemen komen door stapeling van (zorg)kosten moeten aankloppen bij Algemene Bijstand voor armoedebestrijding.

Ondanks dat chronisch zieken en gehandicapten al vele jaren gekort worden, doet het college van de gemeente Doesburg daar een schep boven op door deze groep het geld te onthouden waar ze recht op hebben. De SP is van mening dat dit beleid over de ruggen van de meest kwetsbare Doesburgers gaat en roept het College op tot een meer menselijk en sociale aanpak.

Als mogelijke oplossing zou de gemeente de regeling weer los moeten koppelen van de collectiviteitsregeling. Iedereen hoort gebruik te kunnen maken van deze vervangende regeling ten behoeve van de veel hogere ziektekosten waar zij mee te maken hebben.

U bent hier