h

ALGEMENE BESCHOUWINGEN: geld van de zorg moet naar de zorg

21 oktober 2016

ALGEMENE BESCHOUWINGEN: geld van de zorg moet naar de zorg

Foto: SP

De SP is akkoord gegaan met de begroting met uitzondering van het personeelsplan omdat er onvoldoende inzicht is in de resultaten en zeker niet akkoord dat WMO-geld dat bedoeld is voor zorg wordt ingezet om de begroting dekkend te maken. Geld van de zorg moet naar de zorg.

 Geld voor de zorg naar de zorg
Het laten wegvloeien van € 350.000 van zorggeld naar de algemene reserve kan niet omdat de indicaties niet kloppen. Het is juridisch onjuist omdat oude indicaties van voor juli niet volgens het CIZ protocol zijn vastgesteld en de nieuwe wel. Dit is rechtsongelijkheid.
De gemeente klopt zich daarbij op de borst omdat er maar 11 klachten waren en de cliënten een 7.5 gaven. Maar het onderzoek betreft maar 1/3 van de betrokkene. Dus als je de mening van drie personen wil weten dan is de mening van één persoon voldoende en dan doen de andere twee er niet toe! We hebben gemeld dat de gemeente zich moet schamen dat ze met dit onderzoek naar buiten zijn getreden.
De mensen zijn in de praktijk een half uur tot maximaal een uur gekort terwijl ze de dachten dat ze extreem gekort zouden worden. Door deze angst heeft men het idee dat men niet mag klagen. Maar het heeft wel tot resultaat dat de thuiszorgmedewerkers op de toppen functioneren om het werk binnen de tijd af te krijgen als gevolg van hun loyaliteit naar de mensen. Hierdoor worden de tekortkomingen niet zichtbaar maar dreigen de zorgmedewerkers wel overwerkt te raken.

 Toezeggingen
De behandeling van de begroting leidde nog tot een aantal toezeggingen:
-Er wordt een overkoepelende pas, de doesburg pas, ontwikkelt voor deelname aan activiteiten en dergelijke.
-De korting op de bibliotheek leidt niet tot kortere openingstijden of verlies van banen of invulling van reguliere banen door vrijwilligers.
Voor het eind van het jaar is er een plan om de speeltoestellen en het hele spelen te actualiseren.
- Er komt een actualisatie van het plan om de Hoge linie beleefbaar te maken. Het moet maar eens van tafel om een uitkijktoren en kunst in dat mooie stukje natuur te plaatsen
-Over de financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten zijn nog wat misverstanden. Groot bezwaar is dat als men in aanmerking wil komen voor de financiële tegemoetkoming van het eigen risico men verplichte het verzekeringspakket hebben van Menzis. In de eerstvolgende commissie vergadering wordt hier verder over gesproken.

Akkoord
Door akkoord te gaan met de begroting konden we instemmen met een aantal wijzigingen en ook nog zelf een wijzigingsvoorstel indienen:
-De kosten van afval zijn niet verhoogd dit zou anders per huishouden 30 euro extra zijn.
-De gymzaal blijft behouden voor de gebruikers en er gaar geen geld naar de school om met de bus naar een andere sporthal te reizen. Men zou reiskosten krijgen terwijl de reiskosten eerder de reden waren om het schoolzwemmen te stoppen.
-Ons eigen voorstel was om de communicatie te verbeteren. Soms is de boodschap onduidelijk voor diegene waar het voor bedoeld is. Of zoveel informatie dat je niet kunt zien wat voor jou geldt. We hebben in Doesburg een heleboel goede regelingen maar ze komen niet aan bij de mensen waar ze voor bedoeld is. Deze is aangenomen met daarbij geld zodat het meteen in de praktijk kan worden gebracht.

Fractievoorzitter Patrick Ott

tel: 0629562570

@mail: doesburg@sp.nl

Bijlage: 

U bent hier